Sağlık
20-40 Yaş Arası Erkeklerde Görülüyor! Gece Şiddetini Arttırıyor ve Uykudan Uyandırıyor
Küme tipi baş ağrıları, migren ve gerilim tipi baş ağrısından sonra en sık görülen ağrılardandır. Her yaşta görülebilen bu rahatsızlık genelde 20 ila 40 yaş arasındaki kişilerde ve erkeklerde daha sık ortaya çıkmaktadır.
Başta tütün ürünleri kullananlar olmak üzere alkol kullanımı da bu tür ağrıların merkezlerindendir. Küme tipi baş ağrısı göz etrafında tek taraflı, kısa süreli ve şiddetli baş ağrısı ile birlikte belli dönemlerde ataklar halinde tekrarlamaktadır.
Küme tipi baş ağrısında ağrı tipik olarak 15 ila 180 dakika arasında sürmekte ve gün içerisinde de 1 ila 8 defa tekrarlamaktadır. Ataklar genellikle aylar ya da yıllar süren baş ağrısız dönemler ile haftalar ya da aylar süren dönemlerde de ortaya çıkmaktadır.
Küme tipi baş ağrısı tek taraflı, şiddetli, daha çok göz etrafında kendini gösteren ağrılarla oluşmaktadır. Ağrının bir diğer tipik özelliği de genellikle geceleri veya sabaha karşı aynı saatlerde başlamasıdır.
İşte Sıklıkla Karşılaşılan Baş Ağrısının Nedenleri
1- Aynı taraf gözde kanlanma, yaşarma ya da batma hissi
2- Aynı taraf burunda tıkanıklık ya da burun akıntısı
3- Aynı taraf alında ya da yüzde terleme
4- Aynı taraf göz kapağında düşüklük
5- Yüzde ve gözde ödem
6- Ajitasyon ve huzursuzluk
2- Aynı taraf burunda tıkanıklık ya da burun akıntısı
3- Aynı taraf alında ya da yüzde terleme
4- Aynı taraf göz kapağında düşüklük
5- Yüzde ve gözde ödem
6- Ajitasyon ve huzursuzluk
Küme baş ağrısı yaşayan kişi genellikle artan huzursuzluk nedeniyle oturamıyor ve dolanma ihtiyacı hissediyor olabilir. Bazen migren tipi ağrılarda da olduğu gibi ışık hassasiyeti oluşmakla birlikte ağrı atağı esnasında bradikardi (kalp hızında düşme), hipertansiyon (tansiyonda yükselme), mide salgı üretiminde artış görülebilmektedir.
Tedavi basamakları tetikleyicilerin ortadan kaldırılması, atak tedavisi ve uzun süreli koruma yani atakların önlenmesini sağlayan profilaktik tedavi olarak sınıflandırılabilmektedir. Öncelikle hastaların tütün ürünleri ve alkol gibi tetikleyicilerin kullanımını azaltmaları ya da kesmeleri gerekmektedir.