Connect with us

Gündem

5 Yıl Sonra Sağlık Okuryazarlığı Yeniden Ölçülüyor

Published

on

“Sağlık Okuryazarlığı Ulusal Eylem Planı 2023-2026” kapsamında gerçekleştirilen araştırma, Kovid-19 pandemisinin başından itibaren Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen en kapsamlı kamuoyu yoklaması olma özelliği taşıyor. Saha çalışmaları, 30 Kasım tarihine kadar devam edecek olup bu haftanın başında başlatılmıştır.

15,430 hanede gerçekleştirilen reşit bireylerle yüz yüze yapılan anketlerle elde edilen veriler, 2018 tarihli araştırma sonuçlarıyla karşılaştırılacak. Araştırma sürecindeki tüm raporlamaların 7 Aralık tarihine kadar tamamlanması planlanıyor. Bu süreçte saha çalışmalarını yürütecek ekip; bir halk sağlığı uzmanı, bir istatistik ve raporlama uzmanı ile proje yürütücüsü olmak üzere en azından doçent düzeyinde uzmanlardan oluşacak.

2018 yılında gerçekleştirilen son araştırmaya, 6.228 hane katıldı. Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların %70’i sağlık okuryazarlığı düzeyinin yetersiz veya sınırlı olduğunu gösterdi. Yaş grupları arasında ise ciddi farklılıklar tespit edildi. 65 yaş ve üstü grubunda sağlık okuryazarlığı düzeyi yetersiz olanların oranı %90,4 olarak belirlendi. Bu araştırma, sağlık okuryazarlığının artırılması için resmi sağlık kaynaklarının referans alınmasının önemini vurguladı.

Sertifikalı Habercilik Gereksinimleri Sağlandı

Araştırmanın temelini oluşturan eylem planı, Bakanlık tarafından medya temsilcileri, sivil toplum kuruluşları ve çeşitli paydaşlarla gerçekleştirilen toplantıların sonuçlarına dayanarak oluşturuldu. Bu plan, anaokulundan itibaren başlayarak ilkokul 4. sınıfa kadar sağlık okuryazarlığının müfredatın bir parçası haline getirilmesini ve sağlık haberciliği alanında belirli kriterlerin getirilmesini içeriyor. Bu adımlar, öğrencilere sağlıkla ilgili bilgi ve becerilerin erken yaşta kazandırılmasını ve sağlık habercilerinin belirli sertifikasyon gereksinimlerini karşılamasını amaçlamaktadır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.