Sağlık
Mutluluğun Şifresi Bu Hormonlarda Saklı! Ruh Halinizi Yansıtıyor
Hayatımızı sürdürmemizi ve yaşama tutunmamızı sağlayan en önemli duygulardan biri olan mutluluk aslında beyinden salgılanan hormonlardan gelmektedir. Bu konuda açıklamalarda bulunan Nöroloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Uludüz bazı püf noktalarına değinerek kişileri uyarmaktan geri kalmadı.
Psikolojik olarak ‘’kendini iyi ve mutlu hissetme’ hormonu olan serotoninin beyin ve bağırsaklarda üretildiğinin ortaya çıkması ve bunun normal seviyedeyken kendimizi çok mutlu, huzurlu ve enerjik hissederek yi bir uyku düzenine sahip olunması gerekliliği hatırlatıldı.
Serotonin eksikse kendimizi depresif, halsiz, isteksiz, karamsar ve çaresiz hissetmemiz olasıdır. Özgüven eksikliği, kendimizi beğenmeme, yetersizlik duyguları yaşayarak uykuya dalmakta bile güçlük çekebileceğimiz gibi gece yarısı uyanmalar ve yemek yeme ihtiyacı da görülebilecektir.
Serotonin en çok stresli durumlarda düşük olurken çok fazla şeker ve karbonhidratla beslenme de serotonini düşürebilmektedir.
Beyinden salgılanan “motivasyon” hormonu, duygusal tepkileri kontrol eder, hafıza, dikkat ve odaklanma fonksiyonlarını düzenleyerek insanların hayattan zevk almalarını sağlamaktadır.
Aşk hormonu olarak bilinen oksitosin ise sarılma, yakınlaşma, sadakat ve bağlılık hormonudur. Duygu durumumuzu dengeler, kan dolaşımımızı düzenler, kortizolü düşürerek stresimizi azaltır, sadakat duygumuzu daha da güçlendirir.
İnsanların kendilerini iyi hissetmesini sağlayan endorfin ise vücuda morfin benzeri etki yaparak kişileri rahatlatır ve yaşamdan alınan zevki daha da arttırır.