Sağlık
Duygusal Açlık Obezite ve Diğer Sağlık Sorunlarına Yol Açabilir
Özel Ataköy Hastanesi’nden Diyetisyen M. Aybüke Çoruh, duygusal açlık sorununa bağlı sağlıksız beslenmenin obezite riskini artırdığını söyledi.
Duygusal beslenmenin açlık hissi duymadan, olumsuz duyguları bastırmak veya yatıştırmak için besinlerin tüketilmesi olduğunu belirten Diyetisyen Çoruh, “Özellikle üzüntü, hayal kırıklığı, öfke, iş stresi, cesaretin kırılması, ego tehditleri, depresyon, stres gibi olumsuz duygular yemek yemeyi tetikleyebilir” dedi.
Duygusal açlık yaşayan kişilerin, fizyolojik açlık belirtileri göstermediğini belirten Diyetisyen Çoruh; Duygusal açlığın belirtilerini şöyle sıraladı:
Yemek yeme ihtiyacınız aniden başlar ve fizyolojik açlıktaki belirtileri hissetmezsiniz. Bulduğunuz her yiyeceği tüketme eğiliminde olup, çoğunlukla enerji değeri yüksek olan yağlı besinlere yönelirsiniz. Oysa ki fiziksel açlık belirtileri midede açlık hissini, kan şekeri düşüklüğünü beraberinde getirir ve gıda tüketimi gerçekleştikten sonra doygunluk hissedilir.
Diyetisyen Çoruh duygusal açlığın nedenlerini ise şu şekilde sıraladı:
- Ailesel ve sosyal çevrenin en önemlisi de medyanın baskısıyla idealize edilen vücut tipleri yüzünden beden algısından memnuniyetsizlik.
- Katı, düşük kalorili şok diyetler.
- Beyindeki kıtlık algısına bağlı olarak tıkanırcasına yeme davranışı sergileyebilir.
- Olumsuz ortamlardan kaçış mekanizması olarak yiyeceklere sığınmak.
- Erken dönemde yemek ile sakinleşebileceğini öğrenen bebek ilerleyen yıllarda açlık hissini yemek ile yatıştırabildiğini gördüğünden kaygı ve stres ile de yemek yeme ile başa çıkmaya çalışır.
Duygusal Açlığı Önlemek İçin Neler Yapılabilir?
Duygusal açlığı önlemek için Diyetisyen Çoruh şu önerilerde bulundu:
- Bilişsel davranışçı terapi desteği alınabilir.
- Farkındalık becerilerini geliştirebilirsiniz.
- Düzenli egzersiz yapın.
- Sağlıklı ve sürdürülebilir bir beslenme düzeni oluşturun.
- Besin tüketim günlükleri tutun.
- Duygusal açlık ve sağlık riskleri
Duygusal beslenmenin sağlık problemlerine de yol açabileceğini söyleyen Diyetisyen Çoruh; “Duygusal yeme obezite, depresyon, hormonal problemler ve yeme bozukluklarına ve yemek bağımlığına sebep olmaktadır. İlerledikçe de daha ciddi hem metabolik hem psikolojik problemlere neden olmaktadır” dedi.