Sağlık
Anne Olmak İsteyenlere Uyarı! Bu Sinsi Hastalığa Dikkat Edin
Polikistik Over Sendromu (PCOS) kadınlarda sık görülen hormon dengesizliği türüdür. Adet düzensizliği veya adet görmeme, olağan dışı kanama, aşırı tüylenme, ciltte sivilce artışı, saç dökülmesi, kısırlık ve kilo alımı gibi hususlar başlıca nedenleri arasındadır.
Ancak bu semptomların benzer pek çok hastalıkta görüldüğünü ve PCOS’un da genellikle bilinmediğini söyleyen Kadın Hastalıkları Doğum Uzmanı Prof. Dr. Erkut Attar, genellikle de üreme çağında görülen bu hastalık konusunda bilgi sahibi olmaya çalıştıklarını kaydetti.
Bu tip hastalarda yumurtlama sorunu yaşandığı için kısırlık nedeniyle de kendilerine başvurulduğunu söyleyen Attar, PCOS belirtileri diğer pek çok hastalıkta da görülebildiği ve yeterince tanınmadığı için tedavide geç kalınabildiğine de gem vurdu. Tanısı pek kolay olmadığı için endokrinoloji uzmanları, dermatoloji ve beslenme uzmanları ile ortak çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çekti.
Kilo arttıkça yumurtlama kusurlarının daha belirgin bir hale geldiğini belirten Attar, bu hastalarda tedavi başladığında öncelikle beslenme uzmanlarıyla birlikte çalışarak hem doğru beslenmesinin sağlanması hem de varsa fazla kilolardan kurtulması adına çalışmalar yürütüldüğünden bahsetti.
Doğru tedavi edildiği takdirde başka herhangi bir neden yoksa PKOS hastasının çocuk sahibi olma ihtimalinin yüksek olmasından bahseden Attar, iki veya üç kere aşılama yapılmasına rağmen yinede gebe kalınmadığı durumlarda tüp bebek tedavisine başvurulduğunu ifade etti. Bu tip rahatsızlıklarda en belirgin özelliklerin akciğerlerde ve karın boşluğunda aşırı miktarda sıvı birikerek bunun solunum güçlüğünü yarattığını söyleyen Attar, beslenme alışkanlıkları, bağırsaklardaki bakterilerin iyi fonksiyon göstermemesi, obezite ve hormon dengesizlikleri de hastalığın ortaya çıkmasına yol açabileceğinden söz etti.