Connect with us

Sağlık

Bilim İnsanları Lösemi Hücreleri İçin Yeni Silah Keşfetti

Published

on

Frankfurt Goethe Üniversitesi’nden bir doktor ekibi, çocuklarda sık görülen ikinci lösemi türü olan akut miyeloid lösemi (AML) için umut verici bir tedavi yaklaşımı keşfetti. Lösemi hücrelerinin DNA’sında ortaya çıkan yeni bir hedef olan “aşil tendonu,” lösemiyle mücadelede yeni bir kapı açabilir.

AML, çocuklarda ve gençlerde görülen kötü huylu hastalıkların yaklaşık yüzde dördünü oluştururken yoğun kemoterapiye rağmen hayatta kalanların yarısı nüksetmeden yaşayabilmektedir. Bu zorluğa çözüm bulmak adına Frankfurt Goethe Üniversitesi Pediatri Bölümü’nden Jan-Henning Klusmann ve ekibi, lösemi hücrelerindeki kodlamayan RNA’ları inceleyerek yeni bir tedavi yaklaşımı geliştirdi.

Araştırmacılar, AML hücrelerinde bulunan kodlamayan RNA’lar aracılığıyla gen transkripsiyonu üzerindeki etkilerini detaylı bir şekilde inceledi. Kanser hücrelerinin düzenleyici süreçlerdeki bozulmanın, kodlamayan RNA’ları önemli bir hedef haline getirdiği ortaya çıktı. Özellikle, MYNRL15 geninin kapatılmasıyla kanser hücrelerinin çoğalma yeteneklerini kaybettiği ve öldüğü gözlendi.

Klusmann, “İncelediğimiz tüm lösemilerin bu gen lokusuna bağlı olması bize bunun önemli olması gerektiğini söylüyor.” diyerek elde ettikleri bulguların geniş bir lösemi yelpazesine uygulanabileceğini belirtti.

Bu keşif, lösemiye karşı spesifik bir gen terapisi geliştirmek adına umut verici bir adım olabilir. Araştırmacılar, değiştirilmiş MYNRL15 geni tarafından tetiklenen inhibitör etkinin farklı AML hücre hatlarında gözlemlenmesinin, gelecekteki terapiler için umut vadeden bir temel oluşturabileceğini düşünüyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.