Genel
Sivilce Tedavisini Bakterilerin Kökünü Kazıyacak Yöntem
Mikroskobik zarflar içinde bulunan antibakteriyel bir bileşik, akne vulgaris hastalığından mustarip yüz milyonlarca kişiye büyük bir rahatlama vaat ediyor.
Cilt altındaki yağ bezlerinin işlevinin bozulması ve aşırı çoğalan Cutibacterium aknes adı verilen bir cilt bakterisinin etkisiyle, ciltte klasik sivilceli bir görünüme yol açan bu durumun temel nedeni olarak bilinir.
Sivilce tedavisi için pek çok yöntem mevcut. Bunlar arasında cilt yağlarını azaltan antibiyotikler ve hormon düzenleyiciler gibi tedaviler de bulunuyor. Ancak bu yöntemlerin birçoğunun yan etkileri ve uzun vadede bakterilerin bu tedavilere direnç geliştirebilme ihtimali bulunuyor.
Hakemli bilimsel dergi Nanoscale’de yayımlanan yeni bir araştırma, bilim insanlarının narasine adı verilen antibakteriyel bir maddeye dayanan yenilikçi bir tedavi yöntemi geliştirdiğini ortaya koydu.
Çiftlik hayvanları ve kümes hayvanlarında enfeksiyonları önlemek adına yaygın kullanılan narasin, C. aknes’in henüz direnç geliştirmediği potansiyel bir tedavi yöntemi olarak öne çıkıyor.
Güney Avustralya Üniversitesi, Adelaide Üniversitesi ve Fransa’daki Aix-Marseille Üniversitesi’nden araştırmacılar, yeni bir deneyde bu bileşiğin laboratuvar koşullarında hedef patojene karşı etkili olduğunu gösterdiler.
Ayrıca ekip, bu maddenin cilde nanoparçacık teknolojisiyle dağıtılmasının tedaviyi önemli ölçüde daha etkili hale getirdiğini belirledi.
Araştırma ekibi, narasin moleküllerini nano-miseller olarak adlandırılan ve bir saç telinin bin kat daha ince olan kapsül şeklindeki yapılarla çevreledi. Bu kapsüller, sadece suyla karıştırıldığında cilde nüfuz edebiliyor.
Araştırmacılara göre bu kapsüller, diğer cilt uygulamalarına kıyasla derin katmanlara daha etkili bir şekilde ulaşma özelliğine sahip.
Sivilceli Bölgelere Etkili Temas
Güney Avustralya Üniversitesi’nden farmasötik uzmanı Sanjay Garg, ‘Diğer bileşik solüsyonlarının cilt katmanlarına nüfuz edememesinin aksine, bu kapsülün narasinin sivilceli bölgelere etkili bir şekilde ulaşmasını sağladığını’ belirtiyor.
Gelecek aşama, yeni tedavinin insanlar üzerinde test edilmesi olacak; ancak ilk bulgular oldukça umut verici.
Araştırma ekibine göre, narasin nanoparçacık jeli, C. aknes’in gizlendiği derinliklere nüfuz edebilir ve bakterilere çok daha fazla zarar verebilir.