Genel
Araştırmalar İnsanın Hayatındaki En Mutlu Dönemini Belirledi
Euronews’un bildirdiğine göre, Köln Alman Spor Üniversitesi, Bochum Ruhr Üniversitesi, Mainz Johannes Gutenberg Üniversitesi ve İsviçre’deki Bern ile Basel üniversitelerinden bilim insanları, “Hayatta en mutlu dönem hangisi?” Sorusunu cevaplamak adına yaptıkları araştırmanın sonuçlarını paylaştı. Bu araştırma, Psychology Bulletin dergisinde yayınlandı ve toplamda 460,902 katılımcıdan elde edilen 443 farklı veri setine dayanıyor.
Çalışma sonuçlarına göre, yaşam memnuniyeti 9 ila 16 yaş arasında azalma eğilimi gösterirken, daha sonra 70 yaşına kadar hafif bir artış gösteriyor. Ancak bu yaşın üzerine çıkıldığında, yaşam memnuniyeti 96 yaşına kadar yeniden azalmaya başlıyor.
9 ila 94 yaşları arasında olumlu duygusal durumun azaldığını gösteren bu araştırmaya göre, olumsuz duygu durumları ise 9 ila 22 yaşları arasında hafif bir dalgalanma gösterdikten sonra 60 yaşına kadar düşüş eğilimi gösteriyor ve daha sonra tekrar yükseliyor.
Hayatın Büyük Çoğunluğunda Pozitif Duygusal Durumlar
Köln Alman Spor Üniversitesi’nden Yardımcı Doçent Susanne Bücker, çalışmayı şu şekilde açıkladı: “Öznel iyi oluşun üç temel bileşenindeki değişikliklere odaklandık, yani yaşam memnuniyeti, olumlu duygusal durumlar ve olumsuz duygusal durumlar. Yaşam memnuniyeti ve olumsuz duygusal durumları değerlendirdiğimizde, anket sonuçlarının geniş bir yaşam dönemi boyunca olumlu bir eğilim gösterdiğini.’’ söyleyebiliriz.
Bücker ve ekibi, 9-16 yaşları arasındaki yaşam memnuniyetindeki düşüşü, genellikle ergenlik dönemiyle ilişkilendirilen vücutta ve sosyal yaşamda meydana gelen önemli değişikliklere bağlamıştır. Bulgulara göre, gençler yetişkinliğe adım attıkça yaşam memnuniyeti tekrar artmaya başlıyor.
Bücker, 70 yaşından itibaren yaşam memnuniyetindeki düşüşü yaşlılıkla ilişkilendirerek şu ifadelerde bulundu: “Yaşlı insanlarda fiziksel performansın düşmesi ile sağlığın sık sık bozulması ve sosyal ilişkilerin azalması ile ilgili olabilir; özellikle de akranlarının vefat etmesi nedeniyle.” Bu faktörlerin bir araya gelmesi, yaşlılık döneminde yaşam memnuniyetindeki azalmayı etkileyen önemli etkenler olabilir.