Sağlık
Prostat Kanseri Tedavisinde Çığır Açan Yöntem: Radyoterapi Dozu Yüzde 75 Azaltıldı
Yapılan araştırmaya göre radyoterapi alan erkeklere çok daha düşük dozda radyasyon verilmesi mümkün.
Kanserin başka organlara yayılmamış orta riskli yaklaşık 900 kişi üzerinde yapılan deneyin sonuçlarına göre radyoterapi miktarı yüzde 75 civarında azaltılabilir.
Mevcut uygulamalarda 20 seans süren radyoterapinin, yeni yöntemle beşe düşmesi bekleniyor. Bu, hem hastalar için daha az zahmetli bir tedavi süreci anlamına gelirken hem de sağlık sistemine önemli ölçüde yük azalması sağlanacak.
Araştırmanın lideri, Prof. Nicholas van As, bu gelişmenin hastalar için “fantastik olacağını” belirtiyor. Ayrıca Prostate Cancer UK gibi sivil toplum kuruluşları da daha az radyoterapi uygulanmasının sağlık sistemine önemli tasarruf ve zaman kazandıracağını vurguluyor.
Yeni yöntemde seans başına verilen radyasyon miktarı artsa da hastalar toplamda daha az radyasyona maruz kalıyor. Multi-beam (çok atımlı) radyoterapi olarak adlandırılan bu yöntemle beş seansa giren erkeklerin yüzde 96’sında kanser yok edilirken, standart radyoterapi alanlarda bu oran yüzde 95 oldu. Deneyin diğer önemli bir özelliği de, katılan 874 erkeğin hiçbirine testosteron baskılayıcı verilmemesiydi.
Prostat kanserine genellikle bu hormon yol açtığı için, hastalara bu tür baskılayıcılar verilebiliyor. Ancak yeni yöntemde bu tür ilaçlara gerek duyulmuyor. Prostat kanseri tedavisinde bu yöntemin hızla benimsenmesi durumunda, ulusal sağlık sistemlerinde yüz binlerce radyoterapi seansı tasarrufu sağlanabileceği belirtiliyor.
Prof. van As, araştırmanın radyoterapi uygulamalarında “dev bir değişime yol açacağını” ifade ediyor. Araştırmaya katılan hastalardan biri olan Alistair Kennedy-Rose, aldığı tedavinin çok kolay ve hızlı olduğunu vurgulayarak, kanserle mücadelesinde yaşadığı olumlu deneyimi paylaştı.
Bu yeni tedavi yöntemi, geleneksel tedavi yöntemine göre daha hızlı ve az seansla başarı sağlama potansiyeline sahip olduğu ifade ediliyor.