Gündem

Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu Çalışanların Yeterli Fakat Düzenlemeye İhtiyaç Olduğunu Vurguladı

Published

on

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, son günlerde Türkiye’de COVİD-19’a bağlı olarak ortaya çıkan Eris varyantının 9 kişide tespit edildiğini açıkladı. Aynı zamanda ülkede vaka sayılarında artış yaşandığı da kamuoyuna duyurulmuştu. Türkiye’deki sağlık personeli sayısının COVİD-19 pandemisi döneminde olduğu gibi yeterli olduğunu belirten Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan, “Sağlık ordumuzun sayısı yeterli olsa da öncelikli olarak bu sağlık ordusunun moralini yüksek tutacak koşulların oluşturulması gerekmektedir” şeklinde konuştu

Dünya Sağlık Örgütü, 2 yıl süren COVİD-19 kısıtlamalarının ardından salgının sona erdiğini ilan etmişti. Ancak yeni COVİD-19 varyantlarının yayılması devam ediyor. Endonezya’da şubat ayında ilk kez tespit edilen COVİD-19’un yeni varyantı Eeris, son günlerde Türkiye’de de görüldü. Aile Hekimleri Dernekleri Federasyonu (AHEF) Başkanı Kemal Noyan ise sağlık çalışanları için bir çağrıda bulundu.

Ağustos’ta Hem Hastaneye Yatışlar Hem de Ölümler Artış Göstermişti

AHEF Başkanı Kemal Noyan, Eeris varyantıyla ilgili olarak ABD tarafından sunulan verileri hatırlatarak, son iki hafta içinde COVİD-19 vakalarının artış gösterdiğini vurguladı. Noyan, ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi (CDC) tarafından yayınlanan 19 Ağustos 2023 tarihli rapora atıfta bulunarak, vakaların artış eğiliminde olduğunu belirtti. İki hafta önceki verilere kıyasla COVİD-19 nedeniyle hastaneye yatışların yüzde 14,3 ve COVİD-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 8,3 arttığını açıkladı.

Kemal Noyan, Eeris varyantının belirtilerine dikkat çekerek, bunların genellikle COVİD-19 ile benzerlik gösterdiğini açıkladı. Noyan, Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirtilerin tanımlandığını belirterek, şu ifadeleri kullandı: “Ateş, öksürük, boğaz ağrısı, nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı, tat veya koku kaybı, ishal veya mide rahatsızlığı gibi belirtiler en sık görülen belirtiler arasında yer almaktadır” dedi.

‘’Sağlık Çalışanlarının Morallerini Yüksek Tutacak Koşullar Oluşturulmalı’’

Kemal Noyan, COVİD-19 pandemisi sırasında sağlık çalışanlarının özverili çabalarını hatırlatırken, sağlık alanında yeterli insan kaynağının bulunduğunu vurguladı. Ancak, şiddet vakalarına dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı: “Tüm salgın hastalıklara karşı mücadele edecek insan kaynaklarımız güçlü ve yeterlidir. İhtiyaç olan, bu sağlık ordusunun moralini yüksek tutacak koşulların sağlanmasıdır. Maalesef, sağlık merkezlerinde günlük olarak yaşanan şiddet olayları nedeniyle sağlık çalışanlarının motivasyon ve moral seviyelerinin oldukça düşük olduğunu söylemek mümkün.” şeklinde konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version