Connect with us

Gündem

Antibiyotik Tüketiminde Türkiye’den Olumlu Haber

Published

on

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından “çağın sessiz salgını” olarak adlandırılan antibiyotik direnci, küresel bir sorun olarak öne çıkarken, Türkiye’de alınan önlemlerle bu trendin tersine çevrilmeye başlandı.

Akılcı Kullanımın Meyvesi: Yüzde 19’luk Azalma

18-24 Kasım Dünya Antimikrobiyal Farkındalık Haftası kapsamında derlenen bilgilere göre, antibiyotik direnciyle mücadelede Türkiye’nin attığı adımların meyveleri toplanmaya başladı. TİTCK’nın öncülüğünde yürütülen akılcı antibiyotik kullanımı programları, sağlık çalışanlarına yönelik eğitimler ve toplumsal farkındalık artırma çabaları sonucunda, antibiyotik tüketimi yüzde 19 azaldı.

DSÖ, Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) gibi uluslararası kuruluşlar, Türkiye’nin antibiyotik direnciyle mücadelesinde etkili bir iş birliği yürütüyor. Hükümet yetkilileri, ilaç şirketleri, sivil toplum ve BM örgütleriyle oluşturulan ittifak, gelecekteki enfeksiyon kaynaklı ölümlerin önüne geçmeyi hedefliyor.

1000 Kişi Başına Düşen Günlük Tüketim Miktarında Düşüş

TİTCK’nın verilerine göre, 1000 kişi başına düşen günlük antibiyotik tüketim miktarında da düşüş gözlendi. 2011’de 42,2 birim olan bu miktar, 2016’da 40,1’e gerileyerek, geçen yıl itibarıyla 34,2 olarak kaydedildi. Antibiyotik direncinin azaltılması amacıyla yürütülen çalışmalarla bu oranın daha da düşürülmesi hedefleniyor.

Uzman Uyarısı: Antibiyotikler Ağrı Kesici Ateş Düşürücü Değil

Uzmanlar, antibiyotiklerin sadece bakteriyel enfeksiyonlarda etkili olduğunu ve ağrı kesici, ateş düşürücü özelliklere sahip olmadığını vurguluyor. Gelişi güzel kullanımın, direnç gelişimine yol açabileceği uyarısında bulunan uzmanlar, antibiyotiklerin hekim tavsiyesiyle ve belirtilen sürede kullanılması gerektiğine dikkat çekiyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.