Civelek, dünya genelinde ve Türkiye’de kanserlerin, kalp ve damar hastalıklarından sonra ölüm nedenleri arasında ikinci sırada yer aldığını ifade etti. Akciğer kanserinin her iki cinste de en sık ölüm sebebi olduğunu vurgulayan uzman, tütün kullanımının akciğer kanseri sıklığını artırdığını ve bu durumun özellikle kadınlarda sigara kullanımının artmasıyla ilişkilendirildiğini söyledi.
Tütün ürünlerindeki değişikliklere dikkat çeken Civelek, light, mentollü ve meyve aromalı sigaraların piyasaya çıkmasıyla akciğer kanseri alt tiplerinde değişiklikler olduğunu belirtti. Bu sigaraların, özellikle daha derinlerde gelişen kanser alt tiplerini artırdığını ifade eden Civelek, bu durumun tanıyı geciktirerek cerrahi müdahale ve akıllı ilaç tedavilerinin etkinliğini azaltabileceğini belirtti.
Elektronik Sigaraların Etkileri Uzun Dönemde Ortaya Çıkıyor
Civelek, elektronik sigaranın etkilerinin uzun dönemde ortaya çıkacağını ve tütün kullanımıyla mücadele sayesinde akciğer kanseri sıklığının azalmaya başladığını belirtti. Ayrıca pasif içiciliğin de büyük risk taşıdığını vurgulayarak, ailesinde akciğer kanseri öyküsü bulunan kişilerin daha dikkatli olmaları gerektiğini sözlerine ekledi.
Uzun yıllar sigara kullanan ve akciğer kanseri tanısı alan bir hastanın öyküsü de haberde yer aldı. Hastalıkla mücadele eden kişi, sigarayı bıraktıktan sonra kemoterapi tedavisiyle başarılı bir yanıt aldığını ve şu anda mücadelesine devam ettiğini paylaştı.
Civelek, bu öykü üzerinden kanserle savaşın, doğru zamanda yapılan hamlelerle mümkün olduğunu vurgulayarak, tütün ürünleri kullanımının azaltılmasının ve bilinçli bir yaşam tarzının önemine dikkat çekti.