AMP Header Reklam Kodu

Avuç İçi Ve Parmaklarınızda Hareket Kısıtlılığı Varsa Altında Bu Hastalık Yatıyor Olabilir

Yayın: 22:12 - 14.11.2023
Güncelleme: 22:12 - 14.11.2023
Dupuytren kontraktürü
AMP Öne Çıkan Görsel Altı Reklam Kodu

Günlük aktivitelerin yapıldığı esnada el ve parmak eklemlerindeki sertlik ve parmakların açılamaması gibi durumlar biraz can sıkıcı olabilir. Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel, Dupuytren kontraktürü gelişen hastalardaki semptomlardan bahsederek tek tek uyarı yapmayı ihmal etmedi.

Avuç içi ve parmaklardaki fibrotik kordon ve parmakların tam açılamaması gibi durum Dupuytren Kontraktürü olarak adlandırılır. Dr. Öğr. Üyesi Kadir Uzel ise bu durumum erkeklerde kadınlara göre yaklaşık 10 kat daha fazla görüldüğünü söyleyerek parmaklardaki kalıcı bükülme sebebi ile hasta parmağını kaldırmakta zorlanır ve el sıkma, alkışlama, elini cebine sokma ve nesneleri kavrama gibi günlük aktiviteleri yapmakta da zorluk yaşadıklarını söylemektedir.

Haber İçerik Arası Reklam Kodu

Dupuytren kontraktürünün erkeklerde daha çok görüldüğünü ve bu hastalığın avuç içi derisinin hemen altında yer alan ve fasya adı verilen dokunun anormal kalınlaşması sonrasında yaşandığını belirten Uzel, sonuç olarak bu fibrotik kordonun uzandığı parmak veya parmaklarda bükülme ve hareket kısıtlılığının bazı sebeplerinden bahsetti.

Dupuytren kontraktürü gelişen hastalarda; erken dönemde avuç içinde nodül denilen ağrısız, sert şişlikler görülmektedir. Hastalık ilerledikçe avuç içinde fibrotik kordonlar oluşacağından parmağın bükülmesine ve tam açılmamasına sebebiyet verecektir.

Gecikmiş vakalarda cerrahi sonrası başarı oranının düştüğünü söyleyen Uzel bunun için fizik tedavi, germe egzersizleri ve enjeksiyonların yapılabileceğini ancak parmakta ilerlemiş yani 30 derecenin üzerindeki kontraktürlerde cerrahi işlem uygulanacağından söz etti.

Haber Sonu Reklam Kodu
Exit mobile version