Connect with us

Sağlık

Avustralyalı Kadının Beyninde Canlı Solucan Bulundu!

Published

on

Geçen yıl Canberra’da yapılan bir ameliyat sırasında, bir hastanın hasarlı ön lobundan “ip benzeri bir yapı” çıkarıldı. Cerrah Dr. Hari Priya Bandi, bu durumu şu sözlerle anlattı: “Kesinlikle beklediğimiz bir şey değildi. Herkes şok oldu.” 64 yaşındaki kadının semptomları, aylardır devam eden mide ağrısı, öksürük ve gece terlemesi gibi rahatsızlıkları içeriyordu ve zamanla unutkanlık ve depresyona dönüşüyordu. Hastanın Ocak 2021’in sonlarında hastaneye başvurmasıyla başlayan tıbbi süreç, beyin sağ ön lobunda atipik bir lezyonun teşhis edilmesiyle devam etti.

Ancak gerçek sırrı çözmek için gereken biyopsi, Haziran 2022’de yapıldı. Dr. Bandi’nin bıçağı, bu olağanüstü durumu gün yüzüne çıkardı. Doktorlar, solucanın beynin içinde iki aya kadar canlı kalabileceğini belirtti. Bu tuhaf olayın Güneydoğu New South Wales eyaletindeki bir göl alanının yakınında yaşandı. Beyninden solucan çıkan kadının durumu ise hızla düzelmeye başladı.

“Onu Çıkardım… ve Şok Oldum!”

Dr. Bandi, solucanı çıkardığı anı şu sözlerle anlattı: “Tanrım, bu çok komik, bundan daha anormal bir şey göremezsiniz diye düşündüm. Sonra gerçekten bir şeyler hissetmeye başladım ve cımbızımı aldım. Herkes şok oldu. Bulduğumuz solucan, beynin dışında oldukça güçlü ve mutlu bir şekilde hareket ediyordu!” Dr. Bandi, bu durumu bulaşıcı hastalıklar uzmanı meslektaşı Dr. Sanjaya Senanayake’ye danıştı.

Dr. Senanayake, durumu şu şekilde değerlendirdi: “Ameliyathanedeki herkes, cerrahın bir anormalliği almak için forseps aldıktan sonra ve anormalliğin kıvranan, 8 cm’lik canlı, açık kırmızı bir solucan olduğunu öğrendiğine hayatının şokunu yaşadı. İğrençlik faktörünü çıkarsanız bile, bu daha önce bir insanda belgelenmemiş yeni bir enfeksiyondur.”

Araştırmacılar, bu olayın hayvanlardan insanlara geçen hastalık ve enfeksiyonların artan tehlikesine dikkat çekerek, konuya ilişkin daha fazla araştırmanın gerekliliğine vurgu yapıyorlar. Ophidascaris robertsi yuvarlak kurdu, Avustralya’nın büyük bölümünde bulunan zehirli olmayan yılanlar sınıfına dahil olan halı pitonlarında yaygındır.

Bilim insanları, kadının yuvarlak solucana büyük olasılıkla yaşadığı yerin yakınındaki bir gölün yanında bulunan Warrigal yeşilliklerini topladıktan sonra enfekte olduğunu düşünüyor. Bölgede ayrıca halı pitonları da yaşıyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.