Gündem
Başkentte Evde Sağlık Hizmetlerinden 50 Bin Kişi Faydalanıyor
İl Sağlık Müdürlüğü tarafından 80 yaş ve üzeri bireylerin sağlıklı, üretken ve aktif bir yaşam sürmelerini desteklemek amacıyla kurulan Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri (YAŞAM) için Etlik Şehir Hastanesi’nde bir çalıştay düzenlendi.
Ankara İl Sağlık Müdürü Uzman Doktor Ali Niyazi Kurtcebe, başkentte 37 kamu hastanesi, 12 özel ağız ve diş sağlığı merkezi, 10 üniversite hastanesi ve 38 özel hastane olmak üzere toplamda 4 bini aşkın sağlık biriminde hizmet verildiğini belirtti.
Sağlık Bakanlığı’nda 16 bin, toplamda ise 25 bin yakınında yatak kapasitesine sahip olduklarını vurgulayan Kurtcebe, “Tıbbi cihaz ve ekipman parkımız son teknolojiyle donatılmış durumda. Ancak asıl güç, içinde görev yapan insanlardan gelmektedir. Ankara, bu anlamda büyük bir avantaja sahiptir. İl Sağlık Müdürlüğü’ne bağlı 66 bin uzman, deneyimli ve yetenekli personelimiz bulunmakta ve toplamda ise 108 bin sağlık çalışanla hizmet veriyoruz. Aylık ortalama 3 milyon 400 bin muayene gerçekleştirilmekte olup, bu muayenelerin yüzde 80’i Sağlık Bakanlığı bünyesinde gerçekleşmektedir” şeklinde konuştu.
“Ankara’da Başarılı İşleyen Bir Evde Sağlık Hizmetleri Sistemi Var”
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın önderliğinde, koronavirüs pandemisi sonrasında başlatılan ‘Beyaz Reform’ dönemine dikkat çeken Kurtcebe, konuyla ilgili şu açıklamalarda bulundu:
“Bu dönemde birçok inovatif uygulama hayata geçirildi. Sağlık alanındaki şiddet, hatalı uygulamalar, sosyal ve özlük hakları konusunda iyileştirmeler ve hasta bakım süreçlerine yönelik birçok düzenleme yapıldı. YAŞAM, bu yeniliklerden biri olarak öne çıkıyor ve Sayın Bakanımız tarafından büyük bir önemle destekleniyor. Bakanımızın ifadesiyle yaşlılarımız, toplumun çınarları, değerli büyüklerimiz; hayat her yaşta güzelliklerle dolu bir serüvendir. Ancak yaşlı bireylerimizin sağlık ihtiyaçlarının belirlenmesi ve takibi, bu güzellikleri sürdürebilmeleri açısından son derece kritiktir. Günümüzde, kurum bakımının maliyeti ve yaşlı bireylerin sosyal çevrelerinden uzaklaşması gibi etmenler, evde sağlık hizmetlerinin önemini giderek artırmaktadır. İlimizde, 2023 yılı itibarıyla, yaklaşık 50 bin evde sağlık hizmetinden faydalanan aktif hasta bulunmaktadır. Bu hasta grubunun 19 bini 80 yaş ve üzerinde, 23 bini ise 65 yaş ve üzerindedir. Ankara’da etkili bir şekilde işleyen bir evde sağlık hizmetleri sistemi bulunmaktadır. Ekibimize teşekkür ederim” şeklinde konuştu.
“İl Genelinde 26 Sağlık Tesisimizde YAŞAM Kurulmuştur”
Kurtcebe, Sağlık Bakanlığı’nın mart ayında yayımladığı genelge ile YAŞAM’ların kurulmasını ve 80 yaş üzeri vatandaşların sağlık hizmetlerine erişimlerinin kolaylaştırılması talimatını verdiğini belirterek “İlimiz genelinde toplam 26 sağlık tesisimizde YAŞAM birimleri faaliyete geçirilmiştir. Sağlık hizmetlerinin etkin bir şekilde sunulabilmesi için YAŞAM birimlerinin işleyişinde uygulama birliğini sağlamak, sağlam temellere dayalı bir yapılanma gerçekleştirmek büyük bir önem taşımaktadır. YAŞAM birimlerinin etkin ve verimli bir şekilde işleyebilmesi, uzun vadeli ve kaliteli sağlık hizmeti sunabilmesi adına burada bir araya gelmiş bulunmaktayız” dedi.