Connect with us

Sağlık

Bitkisel Gıdalar Hayvansal Gıdalara Göre Daha Sağlıklı

Published

on

Toplam 37 yayın ve 24 kohortu içeren sistemli inceleme ve meta-analiz, bitki temelli diyetlerin kardiyovasküler hastalıklar, tip 2 diyabet ve tüm nedenlere bağlı ölüm risklerinin azalmasıyla önemli bir ilişki içinde olduğunu gösteriyor.

BMC Medicine dergisinde yer alan kapsamlı araştırma, hayvansal gıdaların bitkisel alternatiflerle değiştirilmesinin kardiyometabolik sağlığı ve genel ölüm oranlarını nasıl etkilediğine dair mevcut kanıtları derlemeyi ve değerlendirmeyi hedefledi.

Araştırmacılar, MEDLINE, Embase ve Web of Science gibi veri tabanlarında ileriye dönük çalışmalara odaklanan kapsamlı bir inceleme gerçekleştirdi. Rastgele etkiler meta-analizlerini kullanarak özet tehlike oranlarını hesapladılar ve GRADE yaklaşımını kullanarak elde edilen kanıtların kesinliğini değerlendirdiler.

Temel Bulgular

Yapılan araştırmalarda, işlenmiş etin yerine fındık, baklagiller ve tam tahılların tercih edilmesi, yumurta yerine fındık ve tereyağı yerine zeytinyağının kullanılması durumunda kardiyovasküler hastalık riskinin daha düşük olduğuna dair orta düzeyde kanıt kesinliği (CoE) bulundu.

Kırmızı et yerine tam tahıllar veya kuruyemişler tercih edildiğinde, tip 2 diyabet insidansı ile ters bir ilişki gözlemlenmiştir. Aynı şekilde kümes hayvanları ve yumurta yerine tam tahıllar veya kuruyemişler kullanıldığında da benzer olumlu etkiler görülmüştür.

Yapılan araştırmalara göre, kırmızı etin yerine fındık veya tam tahıllar, işlenmiş etin yerine fındık veya baklagiller, süt ürünlerinin yerine fındık veya baklagiller ve yumurta yerine fındık veya baklagiller tüketildiğinde tüm nedenlere bağlı ölüm riskinde azalma gözlemlenmiştir.

Çıkarılan Sonuçlar

Yapılan araştırma, kırmızı ve işlenmiş et, yumurta, süt ürünleri ve kümes hayvanları gibi hayvansal kaynaklı ürünlerden fındık, baklagiller, tam tahıllar ve zeytinyağı gibi bitkisel kaynaklı gıdalara geçişin kardiyometabolik sağlık üzerinde olumlu etkileri olduğunu ve ölüm risklerini azaltabileceğini gösterdi.

Yapılan bu araştırma, bitki temelli diyetlerin sağlığa olan olumlu etkilerini destekleyen kanıtların giderek arttığına dikkat çekerek, halk sağlığı önerileri ve diyet kılavuzları için değerli bilgiler sunuyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.