Connect with us

Sağlık

Bu Hastalıklar Çocukları Hedef Alıyor! Kış Aylarına Dikkat Edin

Published

on

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İsmet Öncü özellikle sonbahar ve kış aylarında çocukları hedef alan hastalıklar konusunda aileleri uyardı.

Sürekli koşturan ve değişken hava şartlarına ayak uydurma konusunda zorluk çeken çocuklar özellikle sonbahar ve kış aylarında kolaylıkla hastalanabilmektedir. Okul, kreş gibi kalabalık ve kapalı mekanların riski artırdığını, enfeksiyonların yayılımını kolaylaştırıp hızlandırdığını söyleyen bu uzmanlar bu konuda uyarı yapmaktan da geri kalmadı.

Soğuk Algınlığı

Kreşe ya da okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması, senede ortalama çoğu sonbahar ve kış aylarında olmak üzere 6-8 kere üst solunum yolu enfeksiyonu geçirmeleri oldukça normaldir. Hapşırma, öksürük, burun akıntısı ve tıkanıklığı, boğaz ağrısı, gözlerde sulanma, bitkinlik ve iştahsızlık bunun en büyük belirtileri arasındadır.

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının yüzde 90’ı virüslere bağlı gelişmekle geriye kalan kısmı ise bulaşıcı adı verilen temas yoluyla bulaşmaktadır. Soğuk algınlığının doğrudan ve etkin bir tedavisi olmasa da bol miktarda C vitamini içeren besinlerin tüketilmesi, el hijyenine dikkat edilmesi, kapalı ve kalabalık mekanlarda bulunulmaması önerilmektedir.

Hastalık

Orta Kulak İltihabı

En çok nezle, grip gibi enfeksiyonları takiben gelişen orta kulak iltihabı özellikle 3 yaş ve altındaki çocukları etkilemektedir. Çocukta huzursuzluk, sık ağlama ve kulaklarını tutma gibi belirtiler yaşanmaktadır. Genellikle bakteriyel olup hastalığın doğal seyri doktor kontrolünde erken ve yeterli bir antibiyotik tedavisi ile yapılmaktadır.

Sonbahar Alerjisi

Çocuklarda alerjik nezle genellikle okul öncesi dönemde başlamaktadır. Özellikle burun akıntısı, hapşırma, burun kaşıntısı, gözlerde kızarıklık ve kaşıntı gibi alerjik nezle belirtileri çocuğun yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilediğinden tanı konulduğu andan itibaren çocuğun yaşına ve belirtilerine göre uygun tedavi yöntemlerinin uygulanması gerekmektedir.

Sinüzit

Sinüzitte, sinüslerin ağzı iltihaplandığından solunum yolu ile buraya ulaşan hem bakteriler hem de virüsler buna sebebiyet vermektedir. Burun tıkanıklığı, koyu sarı-yeşil renkte burun akıntısı, hafif ateş, baş ağrısı ve burundan konuşma gibi belirtileri bulunmaktadır.

Ortam havasını nemlendirmek, burun spreyleri ve günlük alınan sıvı miktarının arttırılması sinüzitin doğal tedavisi için yapılabilecek etmenler arasındadır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.