Connect with us

Sağlık

Bu Öksürüğün Sebebi Sigara Değil! Eğer O 4 Belirti Varsa Hemen Yardım Alın

Published

on

Ülkemizde de çok sayıda insanda görülen Koah hastalığı, aslında Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) olarak bilinmektedir. Genellikle sigara ve çeşitli tütün ürünlerini tüketme alışkanlığı olan kişilerde görülen Koah, hava akışını kısıtlayarak nefes almayı zorlaştıran bir hastalıktır.

Peki ölümcül bir akciğer rahatsızlığı olan Koah nedir? Koah hastalığının belirtileri neler? Koah hastalığının tedavisi nasıl yapılır? Hangi belirtiler sonrasında hemen doktora başvurulmalıdır?

Koah Nedir?

Koah hastalığı, sigara içme alışkanlığı olan kişilerde yoğunluklu olarak görülen bir tür akciğer hastalığıdır. Akciğerlerin hava akışını kısıtlayan ve nefes almayı zorlaştıran Koah, aslında bu olaylar dizisinin tamamını kapsayan bir terimdir. Hastalık genellikle hızlı ilerleyici bir seyir gösterir ve bazen, semptomlar kötüleşebilir.

Koah Belirtileri Nelerdir?

Sigara içme alışkanlığı Koah’ın başlıca nedeni olduğundan, özellikle sigara içenlerin temkinli olması gereken bir hastalıktır. Sigara içen kişilerin akciğerlerine giden hava yolları, Koah nedeniyle daralıp tıkanabilir. Bunlarla birlikte sigara içmeyen kişiler de Koah hastalığına yakalanabilirler. Sigara içmeyenlerde daha az görülen Koah’ın genel sebebi bu kişilerin uzun süre boyunca hava kirliliğine maruz kalmasıdır. Hem hava kirliliği hem de akciğer hassasiyeti olan bu kişilerde Koah görülme riski her zaman bulunmaktadır. Koah’ın belirtileri ise şöyledir:

  • Nefes darlığı, nefes almada zorluk: Başlangıç aşamasında görülen bu belirti özellikle fiziksel aktiviteler sırasında yaşanır. Zamanla ilerledikçe istirahatte bile görülebilir.
  • Öksürük: İleri düzey Koah hastası olan kişilerde sürekli olarak öksürük görülebilir. Nefes darlığını tetikleyen öksürük nöbetleri geçirilebilir.
  • Balgam üretimi: Bir noktada hava yollarının iltihaplanmasıyla sonuçlanan Koah’da balgam üretiminde artış görülür.
  • Göğüs sıkışması: Koah hastaları göğüslerinde bir sıkışma hissi yaşayabilirler.

Koah Nasıl Tedavi Edilir? Koah Hastalığının Tedavisi Var mı?

Koah tedavisi hastalığın semptomlarını hafifletmek ve ilerleme hızını yavaşlatarak yaşam kalitesini artırma odaklıdır. Çeşitli tedavilerin uygulandığı Koah’da ilaç tedavisi, solunum terapisi, sigarayı bırakma, oksijen tedavisi ve nadiren de cerrahi seçenekler yer alır.

Sigara içen Koah hastaları için öncelikli adım sigarayı bırakmaktır. Çünkü sigara bırakılmadığı sürece hastalık tetiklenecektir. Hastalığın ilerlemesini de hızlandıracağından tedaviyi zorlaştıracaktır.

Koah’ın tedavisinde semptomları kontrol altına alabilmek ve düzenli olarak doktor takibinde olmak büyük önem taşır. Sağlıklı bir yaşam tarzı benimseyerek zararlı alışkanlıklardan uzak durmak tedavinin en önemli yapı taşıdır. Hastalığın tamamen tedavi edilmesi genellikle zor olduğundan, yaşam kalitesini artırarak hastalığı yavaşlatmak tedavinin genel mantığıdır.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.