Gündem

Çin’de Çocuklar Arasında Yayılan Gizemli Zatürre Hastalığı

Published

on

Çin’de, mevsimsel solunum yolu hastalıklarına ek olarak bakteri kaynaklı olduğuna inanılan ancak henüz tanı konulamayan gizemli zatürre vakalarının çocuklar arasında yayıldığı bildirildi.

Uluslararası Bulaşıcı Hastalıklar Derneği’nin (ISID) hastalık bilgi ağı ProMed tarafından 21 Kasım’da paylaşılan bilgi notuna göre başkent Pekin ve ülkenin kuzeyindeki Liaoning eyaletinde, çocuk hastanelerinde “teşhis edilemeyen” zatürre benzeri vakalar nedeniyle “aşırı yoğunluk” yaşanıyor.

Tayvan merkezli FTV televizyonu, Çin’de yaşanan gizemli çocuk hastalığına dair detaylı bir haber sunarak Pekin Çocuk Hastanesi’ne başvurulduğunu aktarıp bir vatandaşın, “Hastanede çok sayıda çocuk tedavi altında. Öksürük yok, zatürre belirtisi göstermiyorlar fakat yüksek ateş ve solunum yollarında iltihaplanma var.” şeklindeki ifadeleri paylaştı.

Dr. Stephan Gibson, ProMed ağında yaptığı açıklamada, ülkede en az iki aydır etkili olan bakteri kaynaklı solunum yolu enfeksiyonu olan “mikoplazma zatürresi” vakalarına dikkat çekti. Dr. Gibson, hastalığın temel belirtisinin öksürük olduğunu belirtirken çocuklarda ise öksürüğün yerine üst solunum yolu semptomları, mide bulantısı ve kusma görülebileceği konusunda değerlendirmede bulundu.

Gibson, mikoplazma zatürresi hakkında yaptığı açıklamada solunum yollarında “yanma tarzı infiltrasyonların” sıkça görüldüğüne ve bu vakalarda akciğer röntgenlerinde ortaya çıkan iltihaplanma bulgusunun bir anomali oluşturduğuna dikkat çekti.

“Veli Grubunda Tartışmanız Yasak, Her Şey Devlet Sırrı”

FTV televizyonunun haberine göre Pekin’in yaklaşık 800 kilometre doğusundaki Liaoning eyaletinde mikoplazma zatürresi vakalarının artmasıyla birlikte, durumun ciddi olduğu Dalian Çocuk Hastanesi’nde, serum takılan çok sayıda çocuğun acilde tedavi beklediği ifade edilirken, bir hastane çalışanının, “Hastalar saatlerce sıra beklemek zorunda kalıyor. Poliklinikler hizmet veremiyor, hepimiz acil servisteyiz” dediği aktarıldı.

Çin’deki bazı okullarda mikoplazma zatürresi salgını nedeniyle öğrencilerin ve öğretmenlerin hastalanmasıyla birlikte, derslere ara verme durumunda kalındığı, velilerden bazılarının ise yetkilileri “salgını örtmeye çalışmakla” suçladığı aktarılan haberde Pekin’de bir veli, hastalığı okula bildirmenin yasak olduğunu, semptomları olan öğrencilerin ve öğretmenlerin izin almak için öğretmenlere başvurduğunu ancak konuyu veli gruplarında tartışmanın yasak olduğunu belirterek “Her şey devlet sırrı.” ifadesini kullandı.

ProMed, Çin’deki COVID-19 salgınının başlangıcında önemli bir rol oynayarak, salgının tespitinde ve dünya geneline duyurulmasında kritik bir rol oynamıştı.

Bugün, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) çocuklarda tanı konulamayan zatürre vakalarıyla ilgili olarak Çin’den resmi bilgi talep ettiğini duyurdu.

Mikoplazma zatürresi olarak bilinen atipik bakteriyel enfeksiyon, 2015’ten itibaren küresel bir yayılma göstermişti ancak 2019’da COVID-19 salgınıyla birlikte alınan tedbirlerin etkisiyle gerilemişti.

Hastalığın antibiyotiklerle tedavi edilebilir olduğu bilinirken hastalığın tekrar artış göstermesi endişe yaratıyor. 

DSÖ Tavsiyelerde Bulundu

Dünya Sağlık Örgütü Çin’de çocuklar arasında artan solunum yolu hastalıkları ve zatürre vakalarıyla ilgili önerilerde bulundu.

DSÖ tarafından yapılan yazılı açıklamada, Çin’de solunum yolu hastalıklarında artış olduğu belirtilerek ülkedeki insanların solunum yolu hastalığı riskini azaltmak için çeşitli önlemleri uygulamalarının önemine vurgu yapıldı. Bu önlemler arasında aşıyı içeren tedbirlerin alınması, hasta kişilerden uzak durulması, hastaların evde kalması, gerektiğinde test yaptırılması ve tıbbi bakım alınması, uygun şekilde maske takılması ve düzenli el yıkanması gibi tavsiyelerin tekrarlandığı ifade edildi.

Çin’i ziyaret edenler için özel bir tedbir önerisi bulunmadığı belirtilen açıklamada solunum yolu hastalıklarına işaret eden belirtileri olan kişilerin ülkeyi ziyaret etmekten kaçınmalarının önerildiği ifade edildi.

Ziyaret sırasında ya da sonrasında belirtilerin fark edilmesi durumunda, bireylerin tıbbi yardım almak için başvurmaları ve sağlık hizmeti sağlayıcılarına seyahat geçmişlerini bildirmeleri öneriliyor.

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), bu bilgiler ışığında herhangi bir seyahat veya ticaret kısıtlamasının uygulanmamasını tavsiye etti.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version