Ekonomi

Çocuğu Olan Anneler Kimliğiyle PTT’ye Gitsin! 24 Ay Sürekli Yardım Verilecek

Published

on

Temmuz ayında asgari ücret 11 bin 402 liraya kadar yükselirken, annelerin ödemeleri de hesaplanmıştı. Şimdi Ocak ayında yapılacak olan zamdan sonra bu tutarların değişmesi beklenirken, annelerin sadece kimlikleri ile PTT’ye giderek 24 aya varan destek ödemesi alabileceği öğrenildi.

Devlet ve SGK tarafından yapılan işbirlikleri sonucunda annelere çeşitli ödemeler zaten yapılıyordu. Yıllardır devam eden ödemelerin Kasım ayında da verileceği bilinirken, henüz anne ve çocuk yardımlarından faydalanmayan kadınlar için başvuru detayları tekrar aktarıldı. Annelere 24 ay geri ödemesiz olarak verilen desteğin yanı sıra emzirme parası ve doğum yardımı gibi çeşitli ödemelerin yapıldığı da vurgulandı.

Peki anneler hangi destekleri alabilirler? Annelere 24 ay düzenli verilen destek hangisi? Anne-çocuk desteği ve doğum yardımı kaç TL oldu? İşte merak edilenler…

Devlet tarafından yeni doğum yapan annelere hem doğum yardımı, hem emzirme yardımı hem de eğer ikiz ya da üçüz çocuk yapıldıysa çoklu doğum yardımı veriyor. Bu kapsamda çalışsın çalışmasın bazı destekler tüm annelere verilirken, bazıları yalnızca çalışan anneye doğum izni sırasında veriliyor.

Kasım 2023 Doğum Yardımı Kaç TL?

Yeni doğum yapan anneler için devlet, doğum parası ödemeyi devam ediyor. Asgari ücretin baz alınarak hesaplandığı doğum parasının yanı sıra anneler, SGK’li olmaları durumunda doğum izni sırasında 3-4 yerden ödenek alabiliyorlar. Ancak doğum yardımı, çalışsın çalışmasın tüm annelere ödeniyor.

Anneler çalışsın ya da çalışmasınlar, doğum parası alabilirler. İlk çocuk için 300 TL, ikinci çocuk için 400 TL, üçüncü ve daha sonraki çocuklar da 600 TL ödeniyor. Bu ödemeyi almak için en yakın kaymakamlığa başvurmak yeterli olduğu gibi çocuğun doğum belgelerini de götürmek gerekiyor.

24 Ay Çoklu Doğum Yardımı Veriliyor

Doğum yardımının yanı sıra 24 ay süreyle verilen Çoklu Doğum Yardımı Programı kapsamında ikiz, üçüz ya da çoklu doğum yaşayan annelere ödeme yapılıyor. En fazla 2 yıl süreyle alınan ve 0-2 yaş arasındaki çocuklara verilen bu aylık 150 TL seviyesinde bulunuyor.

520 TL Emzirme Ödeneği

Emzirme ödeneği anne çalışsın ya da çalışmasın baba eğer SGK’liyse veriliyor. Emzirme ödeneği, sigortalı olan ebeveyne yatırılırken, 2023 yılında tutar 520 TL olarak belirlendi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version