Connect with us

Sağlık

Çocuğunuzun Burnunu Karıştırmasına Sakın İzin Vermeyin! Çok Tehlikeli Problemlere Yol Açıyor

Published

on

Burnumuz bizim nefes almamızı ve aynı zamanda aldığımız havayı süzerek ciğerlerimize temiz bir şekilde ulaşmasını sağlayan organımızdır. İçindeki küçük kıllar sayesinde havadaki toz ve kirleri tutar. Bu da zamanla burnumuzda “sümük” diye de isimlendirdiğimiz mukus tabakasını oluşturur. Bu tabaka bazen rahatsız edici boyutta büyüyerek nefes almayı zorlaştırabilir.

Burnumuzdaki bu tabakanın artış göstermesi nefes almayı zorlaştıracağından, temizleme isteği uyandırır. Bu nedenle istemeyerek de olsa burun karıştırmak bazen alışkanlık haline gelebilir. Ancak burun karıştırmak aslında son derece tehlikelidir. Çeşitli olumsuz etkileri bulunduğu gibi birçok hastalığında davetçisi olan bu kötü alışkanlık, bakın nelere sebep oluyor…

Burnunuzu Karıştırmak Hastalıklara Davetiye Çıkarır

Burun karıştırmak, bilindiği üzere toplumumuzda da pek hoş gözükmeyen bir davranış. Özellikle çocuk yaştaki kişilerde gördüğümüz bu davranış kötü göründüğü kadar tehlikelidir de. Çünkü burun karıştırmaki burnun içindeki ince ve hassas dokulara zarar verebilir. Burnun içindeki zara zarar vererek yırtık ve kanamalara neden olabilir.

Sinüs bölgesinde basınç artışına neden olabilecek olan burun karıştırma davranışı, mukus zarını tahriş ederek çeşitli yaralanmalara da sebebiyet verir. Özellikle alerji ve iltihap gibi durumlarda burun karıştırmak, mukus zarına daha büyük tahribatlar da verebilir.

Ellerle yapılan burun karıştırma işlemi, elinizdeki mikropların burnunuza, dolaylı olarak akciğer ve beyin gibi hayati organlarınıza mikrop bulaştırma riskini artıracaktır.

Uzmanlar tarafından bugüne kadar yapılan araştırmalarda burun karıştırmanın burun zarını zedelediği ve burun içinde daha önce tutulan toz ve kirlerden bulaşan bakterilerin beyne ulaşmasına yol açtığı kaydedilmiştir. Bu nedenle büyük ya da küçük yaşta olsun, kimsenin bu alışkanlığı edinmemesi ve mikroplara karşı dikkatli olması gerekmektedir.

Burun Karıştırmadan Nasıl Temizlenir?

Burnunuzu parmaklarınızla karıştırmak yerine eczanelerde bulunan burun temizleyici suları kullanabilirsiniz. Aynı zamanda temiz bir peçete ya da mendil de aynı şekilde sizlere yardımcı olacaktır. Bunlar dışında sık sık burun tıkanıklığı yaşıyorsanız, bir kulak burun boğaz doktoruna başvurmanızda fayda var.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.