Connect with us

Sağlık

Depresyon Tip 2 Diyabetin Doğrudan Nedeni Olarak Açıklandı

Published

on

Uzmanlar, diyabet hastalarının depresyon riskinin, diyabeti olmayan bireylere göre yaklaşık olarak iki kat daha fazla olduğunu uzun süredir belirtiyorlar. Bilim dünyasının gözlemlediği bir diğer önemli bulgu ise depresyon teşhisi konmuş bireylerin tip 2 diyabet geliştirme olasılığının daha yüksek olduğudur.

Ancak Diabetes UK tarafından finanse edilen son araştırma, hem tip 2 diyabetin hem de depresyonun gelişimine katkıda bulunan yedi farklı genetik varyantı tespit etti.

Paylaşılan genlerin, insülin üretimi ve salgılanmasında, iltihaplanma süreçlerinde veya yağ dokusundaki değişikliklerde rol oynayarak, depresyonun tip 2 diyabet riskini artırma potansiyeline sahip olduğu ileri sürüldü.

Araştırmacılar, depresyonun doğrudan tip 2 diyabet riskini artırdığını ancak diyabetin depresyona yol açmadığını ilk kez belirledi. Ayrıca depresyonun tip 2 diyabet üzerindeki etkisinin yalnızca yüzde 36,5’inin obezite ile açıklanabileceğini tespit etti.

Vakalar Önlenebilir

Depresyonun nedeni olarak doğrudan tip 2 diyabeti işaret eden belirli bir bulgu bulunmasa da uzmanlar hala tip 2 diyabetin yaşamla birlikte getirdiği zorlukların depresyon gelişiminde bir faktör olabileceğine inanmaktadır.

Diabetes UK Araştırma Direktörü Dr. Elizabeth Robertson, “Bu son derece önemli çalışma, genetik, tip 2 diyabet ve depresyon arasındaki bağlantılar hakkında yeni bilgiler sunuyor ve depresyonun tip 2 diyabetin gelişimine katkıda bulunabileceğini gösteriyor.”

“Bu bilgi, sağlık profesyonellerinin depresyon öyküsü olan bireylere daha iyi bakım ve destek sunmalarına ve tip 2 diyabet vakalarının önlenebilmesine yardımcı olabilir,” şeklinde açıklamada bulundu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.