Connect with us

Sağlık

Düşük Doz Aspirin Karaciğer Yağlanmasını Azaltıyor

Published

on

Massachusetts General Hospital’dan Dr. Robert M. Wilechansky, 81 miligramlık düşük doz aspirinin sadece karaciğer yağını azaltmakla kalmayıp aynı zamanda hepatik inflamasyon ve fibrozis belirteçlerini de iyileştirdiğini açıkladı.

Çalışma, 80 MASLD’li yetişkinin 6 ay boyunca aspirin veya plasebo aldığı rastgele atanan bir grup üzerinde gerçekleştirildi. İlk sonuçlar, aspirin kullananlarda plasebo alanlara göre karaciğer yağlanmasında %6,1’lik bir düşüş olduğunu gösterdi. Aspirin grubunun MRG ölçümlerine göre karaciğer yağını azaltma ve karaciğer transaminaz seviyelerini düşürme konusunda üstün olduğu gözlendi.

Çalışmanın lideri Dr. Wilechansky; elde edilen olumlu sonuçların, MASLD’nin tedavisinde aspirinin potansiyel bir rolünü ortaya koyduğunu belirtti. Ancak bu bulguların daha fazla doğrulama için daha büyük ve uzun vadeli klinik çalışmalara ihtiyaç duyduğunu ekledi.

Bu araştırma, şu anda onaylanmış bir tedavisi olmayan MASLD’nin yönetiminde umut vadeden yeni bir yaklaşım sunabilir. Aspirinin anti-enflamatuar özelliklerinin, hepatik steatoz ve enflamasyonu azaltma potansiyeline işaret eden çalışma, erken müdahalenin ve köklü ilaçların kullanımının MASLD’nin tedavisinde bir değişiklik getirebileceğini gösteriyor.

Eli Lilly & Co. şirketinden Dr. Mark Hartman, gelecekteki çalışmalarda aspirin kullanımının dikkate alınması gerektiğini vurgulayarak, bu çalışmanın MASLD hastalarında karaciğer sağlığının yönetiminde düşük doz aspirin için potansiyel bir rolü gösterdiğini belirtti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.