Özel Ataköy Hastanesi’nden Diyetisyen M. Aybüke Çoruh, duygusal açlık sorununa bağlı sağlıksız beslenmenin obezite riskini artırdığını söyledi.
Duygusal beslenmenin açlık hissi duymadan, olumsuz duyguları bastırmak veya yatıştırmak için besinlerin tüketilmesi olduğunu belirten Diyetisyen Çoruh, “Özellikle üzüntü, hayal kırıklığı, öfke, iş stresi, cesaretin kırılması, ego tehditleri, depresyon, stres gibi olumsuz duygular yemek yemeyi tetikleyebilir” dedi.
Duygusal açlık yaşayan kişilerin, fizyolojik açlık belirtileri göstermediğini belirten Diyetisyen Çoruh; Duygusal açlığın belirtilerini şöyle sıraladı:
Yemek yeme ihtiyacınız aniden başlar ve fizyolojik açlıktaki belirtileri hissetmezsiniz. Bulduğunuz her yiyeceği tüketme eğiliminde olup, çoğunlukla enerji değeri yüksek olan yağlı besinlere yönelirsiniz. Oysa ki fiziksel açlık belirtileri midede açlık hissini, kan şekeri düşüklüğünü beraberinde getirir ve gıda tüketimi gerçekleştikten sonra doygunluk hissedilir.
Diyetisyen Çoruh duygusal açlığın nedenlerini ise şu şekilde sıraladı:
Duygusal açlığı önlemek için Diyetisyen Çoruh şu önerilerde bulundu:
Duygusal beslenmenin sağlık problemlerine de yol açabileceğini söyleyen Diyetisyen Çoruh; “Duygusal yeme obezite, depresyon, hormonal problemler ve yeme bozukluklarına ve yemek bağımlığına sebep olmaktadır. İlerledikçe de daha ciddi hem metabolik hem psikolojik problemlere neden olmaktadır” dedi.