Connect with us

İlaç Sektörü

FDA Covid-19’un Varyantları İçin Geliştirilen mRNA Aşılarına Onay Verdi

Published

on

ABD Gıda ve İlaç Dairesi (FDA), Moderna ve Pfizer tarafından üretilen 2023-2024 için güncellenmiş COVID-19 aşılarının onaylanmasına dair bir açıklama yayınladı.

Açıklamada, Covid-19’un etkilerinden daha etkili bir şekilde korunmak amacıyla onaylanan yeni mRNA aşılarının acil kullanımına izin verildiği bildirildi.

Yeni aşıların COVID-19’un Omicron varyantının XBB.1.5 alt varyantına karşı etkili olduğu vurgulandı. Ayrıca daha önce aşı olup olmadığına bakılmaksızın 5 yaş ve üzeri herkesin, herhangi bir COVID-19 aşısının son dozundan en az 2 ay sonra tek doz güncellenmiş mRNA COVID-19 aşısını alabileceği belirtildi.

Açıklamada, güncellenmiş aşıyı almış olan kişilerin eski aşılarda görülen yan etkilere benzer reaksiyonlar yaşayabileceği ancak bu aşıların mevcut varyantlara karşı daha etkili bir koruma sağlama potansiyeline sahip olduğu ifade edildi.

Açıklamada Covid-19 aşılarının bileşiminin, mevsimsel grip aşısı gibi yıllık olarak güncellenmesinin gerekebileceğine dikkat çekildi. Ayrıca ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri (CDC) yetkililerinin, hangi gruplara aşı yapılması gerektiğini ve yapılmasının uygun olup olmadığını tartışmak üzere yarın bir araya gelecekleri belirtildi.

Yeni aşıların, CDC onayından sonra kullanıma sunulması planlanıyor.

Avrupa Birliği’nin (AB) sağlık otoritesi olan Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi (ECDC), 2022’nin son iki haftasında XBB.1.5’in Avrupa’da tespit edilen koronavirüs varyantları içinde %2,5 oranında bulunduğunu, ABD’de ise diğer mevcut varyantlara göre %12 daha hızlı yayıldığını açıklamıştı.

XBB.1.5 alt varyantı, ilk olarak Ekim 2022’de Amerika Birleşik Devletleri’nde tespit edilmişti.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.