Gündem
Gazze’deki Sağlık Krizi: Hastalıklar Bombalardan Daha Büyük Tehdit
Gazze Şeridi’nde devam eden çatışmaların yol açtığı sağlık krizi, Dünya Sağlık Örgütü’nü endişelendiriyor. DSÖ, sağlık sistemine yönelik yetersizlik ve bulaşıcı hastalıklardaki artışın, bombardımanlardan daha fazla ölüme sebep olabileceği konusunda uyarıda bulundu.
Gazze’deki sağlık krizi, çatışmaların ve kaynak yetersizliğinin etkisiyle ciddi bir noktaya ulaştı. İsrail’in Gazze’ye yönelik bombardımanının ardından onbinlerce kişi hayatını kaybetti ancak DSÖ, sağlık sisteminin çöküşünün ve hastalıkların daha büyük bir tehdit oluşturmasına neden olabileceği konusunda uyarıyor.
Çocuklardaki İshal Vakaları Artıyor
Gazze’deki BM Çocuk Ajansı, özellikle çocuklarda ishal vakalarındaki artışa dikkat çekti. Sağlıksız içme suyu, yanıklar, şarapnel yaraları ve gastroenteritten muzdarip çocuklar hastaneleri doldurmuş durumda. Al Shifa Hastanesi’nin çökmesi ve diğer sağlık tesislerinin kapanması, sağlık personelinin kritik kararlar almak zorunda kalmasına neden oluyor.
DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus; Gazze’de 1.3 milyon kişinin barınaklarda yaşadığını belirterek kalabalık ortamların bulaşıcı hastalıklar için uygun bir zemin oluşturduğunu söyledi. DSÖ’ye göre “Hastalıklar, bombalardan daha fazla insanı öldürebilir.”
Ghebreyesus’un paylaştığı verilere göre solunum yolu enfeksiyonu, uyuz, bit, ishal, deri döküntüsü, cilt rahatsızlıkları, su çiçeği ve sarılık gibi hastalıkların yayılma riski giderek artıyor. Gazze’deki acil durum, uluslararası yardım ve destek çağrılarına yanıt verilmezse daha fazla can kaybına yol açabilir.