Connect with us

Gündem

Gazze’yi Bekleyen Riski DSÖ Açıkladı

Published

on

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), İsrail’in ablukası ve yoğun saldırıları altında olan Gazze’deki sağlık durumuna ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, Gazze’ye yönelik artan saldırıların ölümleri ve yaralanmaları artırdığı vurgulanarak bu durumun insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturduğu ifade edildi.

Açıklamada, “Gazze’de sağlık tesisleri, su ve sanitasyon sistemlerinin çöktüğü bir ortamda hastalıkların yayılma riski giderek artıyor. Bu endişe verici eğilimler şimdiden belirgin hale gelmiştir.” şeklinde ifadeler yer aldı.

Kirli Su Hastalık Saçıyor

Açıklamada yakıt eksikliğinin tuzdan arındırma tesislerinin kapatılmasına neden olduğuna vurgu yapılarak bu durumun insanların kirli su tüketmesine ve ishal gibi bakteriyel enfeksiyonların yayılma riskinin önemli ölçüde artmasına yol açtığı belirtildi.

Açıklamada, ekimin ortasından bu yana bildirilen ishal vakası sayısının 33 bin 551’i aştığı belirtildi. Bu vakaların yarısından fazlasının 5 yaş altındaki çocuklarda görüldüğü ifade edildi. 2021 ve 2022 yılları boyunca 5 yaş altındaki çocuklarda aylık ortalama 2 bin vakayla karşılaştırıldığında bu durum önemli bir artışı gösteriyor. Ayrıca 8 bin 944 uyuz ve bit, 1005 su çiçeği, 12 bin 635 deri döküntüsü vakası ile birlikte 54 bin 866 üst solunum yolu enfeksiyonu vakasının rapor edildiği bildirildi.

Gazze’deki rutin aşılama faaliyetlerinin durması ve bulaşıcı hastalıkların tedavisinde kullanılan ilaçların bulunamamasının, hastalıkların hızla yayılma riskini daha da artırdığı belirtildi. Bu durumun ciddi sağlık sorunlarına yol açtığına dikkat çekilerek, şu ifadeler kullanıldı:

“Sınırlı internet bağlantısı ve telefon sisteminin işleyişi, potansiyel salgınları erken tespit etme ve etkili bir şekilde müdahale etme kapasitemizi daha da kısıtlıyor. Sağlık tesislerinde hasar gören su ve sanitasyon sistemleri ile azalan temizlik malzemeleri, temel enfeksiyon önleme ve kontrol tedbirlerinin sürdürülmesini neredeyse imkânsız hale getirdi.”

İnsani Yardıma Hızlandırılmış Erişim İçin Çağrı

Gazze Şeridi’ne yakıt, su, gıda ve tıbbi malzemeler de dahil olmak üzere insani yardıma acil ve hızlandırılmış erişim sağlanması çağrısında bulunuldu. Ayrıca çatışmanın taraflarına, uluslararası insancıl hukuk kapsamındaki yükümlülükleri hatırlatarak sivilleri, sağlık hizmetlerini ve sivil altyapıyı korumaya yönelik adımlar atılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada, DSÖ’nün, daha fazla ölüm ve acının önlenmesi amacıyla tüm rehinelerin koşulsuz serbest bırakılması ve insani bir ateşkes ilan edilmesi çağrısında bulunduğu ifadesi de yer aldı.

İsrail’in Gazze’ye Saldırılarında Son Durum

Hamas’ın silahlı kolu İzzeddin el-Kassam Tugayları, 7 Ekim sabahı, İsrail’in Filistinlilere ve Mescid-i Aksa’ya yönelik sürekli ihlallerine karşılık verme amacıyla kapsamlı bir saldırı düzenledi. Aynı anda, İsrail ordusu da Gazze Şeridi’ne karşı yoğun hava bombardımanına başladı.

İsrail, 7 Ekim’den bu yana yaşanan çatışmalarda 351 askerinin hayatını kaybettiğini, bunun 34’ünün Gazze Şeridi’nde gerçekleştiğini açıkladı. Ayrıca çatışmalarda hayatını kaybeden İsraillilerin toplam sayısının 1400’ü aştığı, 5 bin 132 kişinin ise yaralandığı bildirildi.

Kassam Tugayları’nın elinde İsrail’e göre 239 İsrailli esir bulunuyor.

Gazze’deki Filistin Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre İsrail’in saldırıları sonucunda 4 bin 324’ü çocuk, 2 bin 823’ü kadın olmak üzere toplamda 10 bin 569 Filistinli hayatını kaybetti. Ayrıca en az 26 bin 475 kişi de yaralandı.

İsrail güçleri ve Yahudi yerleşimciler Batı Şeria ve Kudüs’te, 163 Filistinliyi öldürdü.

İsrail ordusu, Gazze’de binlerce yaralı ile sivilin bulunduğu en büyük sağlık tesisi olan Şifa Hastanesini, Nasr Çocuk Hastanesini, El-Ehli Baptist ve Türk-Filistin Dostluk hastanelerini, tahliyeye zorladığı Filistin Kızılayına bağlı Kudüs ve Endonezya hastanelerinin çevresini vurdu. Saldırılarda yüzlerce kişi hayatını kaybederken bir o kadar da yaralı olduğu bildirildi.

8 Ekim’den bu yana İsrail ordusu ile Hizbullah arasında yaşanan çatışmalarda 63 Hizbullah mensubu ile 4 İsrail askerinin öldüğü bildirildi.

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.