Sağlık

Günde 10 Saatten Fazla Oturan Kişilerde Demans Riski Artıyor

Published

on

Amerikalı bilim insanları, büyük ölçüde hareketsiz bir yaşam tarzını benimseyen yetişkinler arasında demans riskinin belirgin şekilde yükseldiğini ortaya koydu.

Kaliforniya Güney Üniversitesi ve Arizona Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, 60 yaş ve üstü 50 binden fazla İngiliz yetişkinin verilerini inceledi.

Katılımcılar, bileklerine takılan cihazları bir hafta boyunca günde 24 saat boyunca kullanarak aktivitelerini izledi. Bu cihazlar, oturma ve uyku gibi farklı aktiviteler arasındaki farkları tespit edebiliyordu.

Sıkça rastlanan hareketsiz davranışlar arasında televizyon izlemek, araba kullanmak, video oyunları oynamak, bilgisayar kullanmak, işe gidip gelirken oturmak ve işyerinde masa başında oturmak bulunuyor.

Araştırmanın yaklaşık altı yıl süren süreci boyunca katılımcılar izlendi ve bu süre içinde 414 kişiye demans teşhisi konuldu.

Hareketsiz Geçirilen Toplam Süre Önemli

Yapılan analiz, günde 10 saatten fazla oturmanın hastalık riskinin artmasıyla ilişkilendirildiğini gösterdi.

Günde dokuz saatten daha az süreyle oturanlarla karşılaştırıldığında günde 10 saati hareketsiz geçirenlerin demans geliştirme olasılığı yüzde 8 daha yüksekti.

Bu sırada, günde 12 saat oturarak zaman geçirenlerin demans teşhis edilme olasılığı yüzde 63 daha fazla iken günde 15 saat boyunca hareketsiz çalışanlarda bu risk üç kat daha yüksekti.

Araştırmada bulunan Profesör Gene Alexander, “Hareketsiz zamanın birikmesine bakılmaksızın, her gün 10 saatten fazla hareketsiz kaldıktan sonra demans riskinin hızla yükseldiğini gördüğümüzde oldukça şaşırdık.

Bu, hareketsiz davranış ile demans riski arasındaki ilişkiyi etkileyen faktörün, toplamda geçirilen hareketsiz süre olduğunu gösteriyor.” şeklinde konuştu.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version