Connect with us

Sağlık

Harvard Wyss Enstitüsü Araştırmacıları Melanom Tedavisinde Devrim Yaratacak Yeni Mikroiğneli Yama Geliştirdi

Published

on

İğneler daha sonra Simoa adı verilen son derece hassas bir teknik kullanılarak biyobelirteç protein moleküllerini tespit etmek için kullanılıyor. Bu moleküllerin analizden önce bir test tüpüne bırakılabilmesi için çözünmeleri mümkündür. Simoa yöntemi, bu moleküllerin manyetik bir boncuğa bağlı bir antikor ile yakalanmasını içerir. Bu, araştırmacılara molekülleri son tespit için ayırmak ve izole etmek için mıknatısları kullanma olanağı sağlar. Bu yaklaşım, klinisyenlere melanom hastalarının hangilerinin immünoterapi gibi tedavilere daha olumlu yanıt verebileceğini daha kolay belirleme ve ayrıca tedavinin ilerleyişini izleme imkânı sunuyor.

Melanom, son derece agresif bir kanser türü olmasına rağmen cilde kolayca erişilebilir olması klinik açıdan bir avantaj sunar. Bu, ciltle özdeşleşen teknolojilerin, özellikle mikroiğneli yama gibi, bu alanda faydalı olabileceği anlamına geliyor. Son araştırma, melanom lezyonlarında bulunan önemli biyobelirteç seviyelerini ölçmeye yardımcı olabilecek bir mikroiğneli yama geliştirmek için bu avantajı kullanıyor.

Bazı melanom hastaları belirli immünoterapilere olumlu yanıt verirken, yaklaşık olarak %50’si bu tedavilere yanıt vermiyor ve yanıt verenler arasında bile zamanla tedaviye direnç gelişiyor. Hangi hastaların yanıt verme olasılığına sahip olduğunu değerlendirmek ve tedavinin planlandığı gibi ilerleyip ilerlemediğini belirlemek için, tümör biyobelirteçlerinin analizi gerekebilir. Ancak bu tür biyobelirteçlerin derinin daha derin katmanlarından alınması genellikle zorlu bir işlemdir ve tedavinin ilerlemesini izlemek için tekrarlayan invazif biyopsiler istenmez.

Araştırmacı Natalie Artzi, “Mikroiğneler kullanılarak melanom tedavisine verilen yanıtların hızlı bir şekilde değerlendirilmesi, terapötik faydaların en üst düzeye çıkarılması için etkili ilaç taraması yapma ve hastaları sınıflandırma açısından büyük bir potansiyel sunabilir.” şeklinde konuştu.

Araştırmacılar şu ana kadar yamayı fareler üzerinde bir melanom modelinde test ettiler ve odaklanmış ultrason ve nanopartikül tabanlı immünoterapi kullanarak tümörleri tedavi ettiler. Bu yöntemle farelerin hayatta kalmasıyla ilişkilendirilen iltihaplanma ile ilgili biyobelirteçlerin yükselip düştüğünü tespit edebildiler.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.