Connect with us

Genel

Hastaneler Mobil ‘Erken Uyarı’ Sistemi Geliyor

Published

on

Sağlık Bakanlığı, sağlık sektöründe “İkinci Beyaz Reform” dönemini başlatarak, sağlıkta şiddeti azaltmayı amaçlayan yeni uygulamaları devreye almak üzere harekete geçiyor. Bu kapsamda, Sağlıkta Şiddeti Önleme Eylem Planı’nı hayata geçirecek olan Bakanlık, sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti azaltmayı ve bu alandaki güvenlik önlemlerini artırmayı hedefliyor.

Yeni eylem planında toplam 5 bölüm, 17 strateji, 45 eylem ve 143 faaliyet yer alıyor. Bu kapsamlı planın temel amacı, şiddetin nedenlerini en aza indirme, olası şiddet vakalarını önleme ve sağlık ortamında güven ve saygı kavramlarını vurgulayarak sağlıkta şiddetle etkili bir mücadele yürütme üzerine odaklanmaktadır.

Belirlenen ana başlıklarla hazırlanan eylem planının detayları, önümüzdeki günlerde kamuoyuyla paylaşılacak. Plan içerisinde, sağlıkta şiddetle mücadele kapsamında hukuki takip sistemine yönelik stratejiler, gerekli hukuki düzenlemelerin uygulanmasını sağlama, şiddet sonrası hukuki yardım sürecini etkinleştirme ve beyaz kod sisteminin daha etkin bir şekilde işlemesi için alınacak önlemler gibi konular detaylı bir şekilde yer alacak.

Sağlık kuruluşlarındaki kamera sistemlerinin ve güvenlik hizmetlerinin etkinliğini artırmaya yönelik stratejilere de özel bir önem verilecek.

Sağlıkta Saygı Konusunda Toplumsal Farkındalık Oluşturulacak

Ayrıca plan çerçevesinde, sağlık hizmetlerinde fiziksel unsurların, hizmet sunumunun ve tesislerdeki yazılım sistemlerinin geliştirilmesi öncelikli hedefler arasında yer alacak. Aynı zamanda başvuru kanallarının daha etkili bir şekilde işbirliği içinde çalışmasını sağlamak, sağlık insan gücünün etkili ve verimli bir şekilde kullanılmasını temin etmek ve sağlık çalışanlarının kurumsal aidiyet bilincini artırmaya yönelik özel çalışmalar da plan dahilinde gerçekleştirilecek.

Eylem planının bir diğer önemli ayağını, toplumsal farkındalık oluşturarak sağlıkta saygı kültürünü güçlendirmek oluşturacak. Bu kapsamda, sağlık hizmetlerinin etkinliğini artırmaya yönelik farkındalık çalışmaları yürütülecek, hasta ve hasta yakınları ile sağlık çalışanları arasındaki iletişim güçlendirilecek ve sağlık çalışanları ile yöneticileri arasındaki iletişimi kuvvetlendirmek için yeni adımlar atılacak. Bu önlemler, sağlık alanında karşılıklı saygının ve işbirliğinin artırılmasına katkı sağlayacak.

Kolluk Kuvveti ve Özel Güvenlik Görevlendirmesinde Yeni Kıstaslar

Bakanlık, eylem planı kapsamında İçişleri Bakanlığı ile ortak çalışmalar yürütecek. Bu iş birliği çerçevesinde, kamu sağlık tesislerine; kapalı alan büyüklüğü, personel sayısı, yatak kapasitesi, coğrafi konumu, daha önceki şiddet vakaları gibi kategorileri dikkate alarak belirlenen standartlar dahilinde yeterli sayıda kolluk kuvveti ve özel güvenlik personeli görevlendirilecek.

Ayrıca özel güvenlik personeli ile sağlık tesislerinde görev alan kolluk kuvvetlerine, sağlık çalışanlarına ve vatandaşlara yönelik özel eğitim programları hayata geçirilecek.

Acil Çağrı Mobil Uygulaması Devreye Giriyor

Bakanlık, eylem planı kapsamında hastanelerde devreye alınacak Gri Kod Acil Çağrı Mobil Uygulaması’nı pilot olarak belirli sağlık kuruluşlarında bu hafta itibarıyla başlattı.

Geliştirilen Gri Kod erken uyarı sistemi için sağlık çalışanlarının kullanımına sunulan yeni mobil uygulamanın işleyişiyle ilgili detaylar da netleşti.

Mobil uygulamayı kullanan sağlık çalışanları, olası şiddet tehdidi durumunda uygulamadaki “Gri Kod” butonuna basarak özel güvenlik görevlileri ve hastane yönetimini hızla bilgilendirebilecek. Bu sayede, olaya etkin ve hızlı bir müdahaleyle şiddetin önceden engellenmesi sağlanacak.

Daha yüksek şiddet riski taşıyan durumlarda ise mobil uygulamadaki “Beyaz Kod” butonuna basılabilecek. Bu butona basıldığında, kolluk kuvvetleri anında şiddet olayına müdahale edecek, böylece acil durumlar en hızlı şekilde kontrol altına alınabilecek.

Daha Önce “Gri-Beyaz Kod” Alan Kişileri Sistem Tanıyacak

Daha önce gri kod veya beyaz kod alarak şiddet eyleminde bulunan bireyler, sağlık kuruluşlarına başvurduklarında sistem tarafından tanınabilecek ve gerekli tedbirler alınacak.

Gri Kod Acil Çağrı Mobil Uygulaması, pilot uygulama sürecinden sonra ülke genelindeki tüm sağlık kuruluşlarında yaygınlaştırılacak.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.