Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) yayımladığı ‘Ulusal Olarak Belirlenmiş Katkılar ve Uzun Vadeli Stratejilerde Sağlık 2023 İncelemesi’ raporuyla bir kez daha hava kirliliğinin sağlık üzerindeki ciddi risklerini vurgulayara, acil eylem çağrısında bulundu.
Raporda yer alan DSÖ Genel Direktörü Dr. Tedros Adhanom Ghebreyesus’un değerlendirmesine göre insan sağlığı ile gezegenin sağlığı arasındaki bağlantı göz ardı edilemez bir gerçek. Dr. Tedros, yıllar süren vaatlerin ardından her iki sağlığı da korumak için acilen hızlı harekete geçilmesi gerektiğini belirtti. Sağlık odaklı iklim politikalarının hayat kurtarmak, hastalıkları önlemek ve daha adil toplumlar inşa etmek için gerekli eylemlerle sonuçlanacağını vurguladı.
DSÖ Çevre, İklim Değişikliği ve Sağlık Departmanı Direktörü Dr. Maria Neira, hava kirliliğinin sağlık açısından en büyük çevresel risklerden biri olduğunu ifade ederek “Hava kirliliği konusunda iddialı eylemler hayat kurtaracak ancak mevcut tedbirlerde hala büyük boşluklar var” dedi. Neira, hava kirliliğinin yılda yaklaşık 7 milyon erken ölüme neden olduğunu belirterek acil eylem çağrısında bulundu.
Raporda, ülkelerin iklim eylemi için uluslararası mali desteğe bağımlılığı vurgulanarak sağlığa özel iklim eyleminin yetersiz finanse edildiği belirtildi. DSÖ, çok taraflı iklim finansman mekanizmalarının daha fazla fon ayırması gerektiği yönünde çağrıda bulundu. Sağlık üzerindeki olumsuz etkileri azaltmak için iklim değişikliğiyle mücadelede adil ve etkili bir tepki verilmesi için finansmanın artırılması gerektiği vurgulandı.