Connect with us

Genel

Influencerların Önerdiği Kozmetik Ürünler Ciddi Sağlık Riskleri Taşıyor

Published

on

Binlerce takipçisi olan bu influencerların önerdiği leke kremleri, gençlik serumları ve diğer kozmetik ürünlerin içeriği bilinmediği için kullanıcıları ciddi problemlerle karşı karşıya bıraktığı belirtiliyor.

Sosyal medya üzerinden yapılan ürün tavsiyelerinin özellikle gençler üzerinde büyük etki bıraktığına dikkat çeken Dermatoloji Uzmanı Prof. Dr. Başak Yalçın, bu ürünlere güvenilmemesi gerektiğini vurguluyor. Prof. Dr. Yalçın, “Güvenilir ve onaylı olan hiçbir kozmetik ürün, bir cilt hastalığını geçirmeyi vadedemez. Eğer vadediyorsa o zaman bu ilaç kategorisine girer. Ve ilaç kategorisine geçtiği zaman da zaten internetten satışı yapılamaz. Bu nedenle tedavi ediyor, geçiriyor denilen ürünlere itibar edilmemesi lazım.” şeklinde uyarıda bulunuyor.

Doğal ve Organik Ürünlerede Dikkat Edilmesi Gerekenler

Sosyal medya üzerinde sıkça reklamı yapılan “doğal” ya da “organik” adı altında satılan kozmetik ürünlerin de dikkatlice incelenmesi gerektiği vurgulanıyor.

Prof. Dr. Yalçın, “Bir ürüne doğal kozmetik demek için ürünlerin bileşiminin yüzde 95’inin doğal içerikli olması gerekir” diyor. Ayrıca bu tür ürünlerin üreticisinin gerçekten doğal bir kozmetik ürettiğini kanıtlayan belgelere sahip olması gerektiğini ekliyor.

Sosyal medya üzerinde tanıtılan kozmetik ürünleri kullanmanın cilt sorunlarına neden olduğu biliniyor. Prof. Dr. Yalçın, bu ürünleri kullanan kişilerde görülen belirtileri şu şekilde sıralıyor: “En sık gördüğümüz zararlı etkilerden bir tanesi cilt yanıkları. Özellikle son dönemde benleri kremlerle tedavi edeceğini vadeden bazı ürünler var. İnsanlar gerçekten ciltlerine krem sürecekler ve benleri gidecek sanıyor. Bu nedenle o kadar çok yanıklar meydana geliyor ki…”

Kozmetik Ürün Seçiminde Dikkat Edilmesi Gereken Kriterler

Prof. Dr. Yalçın, bir kozmetiğin güvenilir olduğunu anlamak için içeriğinin tam olarak bilinmesi gerektiğini belirtiyor. Ürünün üreticisinin bilinmesi, içerik listesinin net olması, doğal ve organik ürünlerde belgelere sahip olunması gibi kriterlere dikkat edilmesi gerektiğini vurguluyor. Ayrıca kozmetik ürünlerin Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu’nun Kozmetik Ürünler Yönetmeliği’ne uygun olması gerektiğini ifade ediyor.

Bu noktada bilinçli bir kullanıcının cildinde bir sorunu varsa internet ya da arkadaş tavsiyesi yerine bir hekime başvurarak kendine uygun ürünü seçmesi önem taşıyor. Prof. Dr. Yalçın, “Kozmetikler, gerçekten çok ciddi ürünler. Ciddi testlerden geçmesi gerekiyor. İçeriklerinin net olarak sağlık kriterlerine uygun olması gerekiyor. Eczacılar tarafından üretilen, hatta ‘mucizevi krem’ gibi piyasaya sürülen ürünler son derece tehlikeli. Biz gerçekten onların son derece önemli komplikasyonlarını yaşayan hastalar olduğunu görüyoruz.” uyarısında bulundu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.