Sağlık
Kış Mevsiminde Çocuklarda Sık Görülen Ortak Sorun: Orta Kulak Enfeksiyonu
Tıp literatüründe “otitis media” olarak adlandırılan orta kulak enfeksiyonu, genellikle 3 ay ile 3 yaş arasındaki çocukları etkiliyor. Acıbadem Altunizade Hastanesi Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Berna Yayla Özker, konuyla ilgili önemli uyarılarda bulunuyor.
Dr. Berna Yayla Özker, orta kulak enfeksiyonlarının çocuklarda erken dönemde tedavi edilmesi gerektiğine vurgu yaparak, “Enfeksiyonun ilerlemesi durumunda ciddi ağrılara, kulak zarının delinmesine ve hatta menenjite yol açabilir. Bu nedenle çocuklarda kulak ağrısı, ateş, genel durum bozukluğu veya kulak akıntısı gibi belirtiler görüldüğünde mutlaka bir sağlık profesyoneline başvurmak önemlidir”. diyor.
Çocuklarda Kulak Enfeksiyonu Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri
Orta kulak enfeksiyonu, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları sonrasında aniden başlayan kulak ağrısıyla kendini gösteriyor. Yüksek ateş, kulaktan ses gelmesi, kulakta tıkanıklık veya akıntı, kulağı çekme, işitme azlığı gibi belirtiler de ortaya çıkabilir.
Dr. Berna Yayla Özker, ebeveynlere, kulak ağrısı durumunda ağrı kesici şurup veya kulak damlalarının kullanılabileceğini belirtiyor ancak kulağa soğan suyu veya zeytinyağı damlatmanın kulak ağrısına fayda sağlamadığını, aksine zarar verebileceğini vurguluyor.
Enfeksiyonun Tetikleyicileri ve Önlemler
Dr. Berna Yayla Özker, orta kulak enfeksiyonlarının pek çok nedenle ortaya çıkabileceğini ifade ediyor. Bu nedenler arasında üst solunum yolu enfeksiyonları, alerji, anne sütüyle beslenmeme, genetik yatkınlık, geniz eti büyümesi, reflü, emzik kullanma, biberon ile beslenme ve sigara dumanına maruz kalma bulunuyor. Özker, çocuklarda enfeksiyonu önlemek için hijyen kurallarına uymanın yanı sıra sigara dumanından kaçınılması, hasta kişilerden uzak durulması, pnömokok aşısının yaptırılması ve bebeklerin biberonla oturur pozisyonda beslenmesinin önemini vurguluyor.
Orta Kulak Enfeksiyonunda Tedavi Süreci ve Antibiyotik Kullanımı
Çocuklarda orta kulak enfeksiyonunun genellikle hafif seyrettiğini ve kendi kendine geçebildiğini belirten Dr. Berna Yayla Özker, yüksek ateş veya belirtilerin şiddetlenmesi durumunda zaman kaybetmeden tedaviye başvurmanın önemini vurguluyor. Özellikle 6 aydan küçük bebeklerde, enfeksiyonun beyine yayılma riski nedeniyle antibiyotik tedavisi gerekebileceğini ifade eden Özker, 2 yaşından büyük çocuklarda ise belirtiler şiddetli değilse veya kesin tanı konulmamışsa antibiyotik tedavisine beklemek gerektiğini söylüyor.
Sık Tekrarlanan Enfeksiyonlarda Altta Yatan Nedenleri Tespit Etme
Uzmanlar, çocuklarda orta kulak enfeksiyonlarının sık tekrarlanması durumunda altta yatan nedenlerin mutlaka tespit edilmesi gerektiğine dikkat çekiyor. Geniz eti büyümesi veya östaki tüpünün yetersiz çalışması gibi faktörlerin bu tekrarlamalara neden olabileceğini belirten Dr. Berna Yayla Özker, bu durumlarda geniz eti ameliyatı ve kulaklara tüp uygulamasının kullanılabilecek yöntemler olduğunu ifade ediyor.