Connect with us

Gündem

Korona Virüsü Bilim Kurulu Üyesi Solunum Yolu Rahatsızlığı ile Eris Varyantı Hakkında Açıklama Yaptı

Published

on

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Tıp Fakültesi Enfeksiyon Hastalıkları Öğretim Üyesi Şener, Eris varyantının (EG.5.1) dünya çapında olduğu gibi Türkiye’de de tespit edildiğini ifade etti.

Anadolu Ajansı tarafından bildirilen habere göre, Eris varyantının Omicron varyantının bir alt türü olduğunu vurgulayan Alper Şener, “Türkiye’de bu varyantın görülmesiyle birlikte, insanlar arasında ciddi bir panik havası oluştu gibi görünüyor.İnsanlar, solunum yolu enfeksiyonu belirtileri yaşadıklarında hemen ‘Acaba Eris varyantı mı?’ diye düşünerek acil servisleri ve poliklinikleri tercih ediyorlar. Şu an için sayısal olarak bir artış söz konusu. Ancak İzmir’de gözlemlediğimiz kadarıyla korona semptomlarına bağlı şikayet sayısında büyük bir artış gözlemlemiyoruz.” şeklinde konuştu.

‘’Belirtiler Birbirlerine Yakın’’

Prof. Dr. Şener, Covid-19 virüsü ile üst solunum yolları enfeksiyonu belirtilerinin benzer olduğunu vurgulayarak, özellikle bağışıklık sistemini zayıflatan veya 65 yaş üstü kişilerin herhangi bir belirti hissettiklerinde derhal bir sağlık kuruluşuna başvurarak PCR testi yaptırmalarının önemini vurguladı.

Prof. Dr. Alper Şener, kasım ve aralık aylarının gelmesiyle birlikte ülke genelinde vaka sayılarında artış yaşanabileceği konusunda uyarıda bulundu. Şener, “Özellikle 65 yaş üstü vatandaşlar, eksik aşı dozları varsa bu dozları tamamlamalıdır. Çünkü Eris varyantı ve diğer varyantlarla ilgili laboratuvar çalışmaları, aşılarla oluşan antikorların kısmi bir engelleme sağladığını göstermektedir. Bu kısmi engelleme, ağır hastalık tablosunu önlemek için yeterli olabilir.” dedi.

“Şu an için hastane ve yoğun bakıma yatış oranlarında ve ölüm vakalarında bir artış görülmüyor. Bu durumu büyük ölçüde yaygın aşılamaya ve aşı ile kazanılan bağışıklığa bağlıyoruz. Son altı ay içinde Covid-19 geçirmemiş olan ve son altı ay içinde aşılanmamış olan kişilere, kış mevsiminden önce mutlaka aşılarını yaptırmalarını tavsiye ediyoruz.” şeklinde ifade etti.

Prof. Dr. Alper Şener, vaka sayılarındaki artışın endişe verici olmadığını söyleyerek, “2021 ve 2022 yıllarında gördüğümüz vaka sayılarındaki gibi bir artışın tekrarlanmayacağını düşünüyorum” dedi.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.