Sağlık

Kuş Gribi İnsanlara Bulaşma Riskini Artıran Değişiklere Uğradı

Published

on

Cell dergisinde yayınlanan sonuçlar, H3N8 kuş gribi virüsünün (AIV) insan bir izolatının karakterizasyonuna odaklanıyor.

Laboratuvar fareleri ve gelincikleri insan enfeksiyonu için bir model olarak kullanan bu çalışma, virüsün hayvanlarda ciddi enfeksiyonlara yol açabileceğini ve bunu hayvanlar arasında hava yoluyla bulaşabilir hale getiren çeşitli adaptasyon değişikliklerine uğradığını buldu.

Kuş H3N8 virüsünün insanlarda akut solunum sıkıntısı sendromuna neden olduğu ve hatta ölümcül olabileceği daha önce belirlenmişti. Bu virüs, tavuk sürülerinde yaygın bir şekilde bulunsa da daha önceden nasıl hayvanlardan insanlara bulaştığı konusundaki mekanizmalar yeterince anlaşılmamıştı.

Profesör Kin-Chow, “Şiddetli zatürre hastalığına sahip bir insan hastadan izole edilen ve insan bronşiyal ve akciğer epitel hücrelerinde etkili bir şekilde çoğalan kuş H3N8 virüsünün, laboratuvardaki memeli konakçılarda son derece zararlı etkileri olduğunu ve solunum damlacıkları yoluyla bulaşabildiğini gösterdik.” şeklinde konuştu.


“Dahası, virüsün insanlara hava yoluyla bulaşma yeteneği kazanmak için gerekli olan insan reseptörlerine bağlanma tercihini arttırdığını ve PB2-E627K amino asit değişimini elde ettiğini tespit ettik. Bu, insan popülasyonlarının, insan H3N2 virüsüne karşı aşılanmış olsalar bile ortaya çıkan memelilerde adaptasyon sağlamış H3N8 AIV’lere karşı bağışıklık sistemi açısından savunmasız hale geldiği anlamına geliyor.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version