Genel
Lenfödem Erken Teşhis Cihazı Türk Patent ve Marka Kurumu’ndan Tescillendi
Dr. Havva Bozdemir, lenfödem tespit cihazının geliştirilme sürecini şu sözlerle anlattı: “Meme kanseri sonrasında lenf nodlarının çıkarılmasından sonra hastanın lenfatik sistemindeki dolaşımının bozulması nedeniyle geri dönüşümsüz olabilen, erken fark edildiği zaman daha kolay tedavisi olabilen bir durum. Bu cihaz, kol çevresi ölçümleriyle lenfödemi erken tanımlamayı hedefliyor. Güvenilir bir ölçüm cihazı olarak tasarlanan ürün, kolun farklı alanlarından ve sabitlemeyle aynı alanlardan tekrarlı ölçümlerin yapılabildiği bir özellik taşıyor.”
Cihazın prototipi geliştirilirken firmalardan destek bekleyen Prof. Dr. Dilek Aygin, şunları söyledi: “Bu tescil sürecinden sonra amacımız yaygın etki sağlamak. Hem maliyet açısından etkin hem de evde bireylerin kullanımına uygun olan cihaz, lenfödemli hastaların erken teşhisi konusunda büyük bir potansiyele sahip. Firmalardan destek alarak prototipi geliştirmeyi planlıyoruz. Lenfödem ölçümünü daha kolay, güvenilir ve maliyet etkin hale getiren bu cihazın üretimi, ülke ekonomisi açısından da önemli bir adım olacaktır.”
Erken Teşhis Gereksiz Ameliyatları Önleyecek
Gelişmiş cihazların sayısının az olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Aygin, “Erken dönemde gelirse, lenfödemi ameliyatla çözüme kavuşturmak mümkün olabilir. Bu, hem gereksiz ameliyatların önüne geçer hem de ülke ekonomisine katkı sağlar. Ayrıca sağlık profesyonellerinin iş yükünü azaltır ve hastaların yaşam kalitesini artırır. Lenfödemli hastaların evde kendi takiplerini yapabilmesini sağlayacak bu cihaz, dijital teknolojilerin kullanılmadığı hastanelerde de etkin bir şekilde kullanılabilir” şeklinde konuştu.