Connect with us

Gündem

Mariana Çukuru’nda Yeni Bir Virüs Keşfedildi

Published

on

Çin Okyanus Üniversitesi’nde görev yapan deniz virologları, dünyanın en derin noktası olarak bilinen Mariana Çukuru’nda yeni bir virüs türünü keşfettiler. Araştırmanın yöneticisi Min Wang, “Yaşamın olduğu her yerde patojenlerin bulunduğunu görebilirsiniz. Dünyanın en derin noktasında bile virüslerin varlığına rastlamak şaşırtıcı değil.” şeklinde konuştu.

Wang, yeni keşfedilen virüsün bir bakteriyofaj olduğunu ve “bakteri yiyen” anlamına geldiğini belirtti. Bu virüsün özelliği, bakterilere bulaşarak içlerinde çoğalması ve hayatta kalmasıdır. Yeni keşfedilen virüs, “vB_HmeY_H4907” adıyla tanımlandı.

Araştırmanın yazarlarından Yue Su, bakteriyofajların incelenmesinin ve bu alandaki bilgilerin insanlar için faydalı olabileceğini vurguladı.

Su, “Özellikle günümüzde antibiyotik kullanımının artması ve antibiyotiklere karşı dirençli bakterilerin yayılması gibi sorunlarla karşı karşıyayken, bu virüslerin insanları bakteriyel enfeksiyonlardan korumada potansiyel bir rol oynayabileceğini düşünüyoruz.” şeklinde açıklamada bulundu.

İnsanları Enfekte Edebilir Mi?

Su, ayrıca mevcut araştırmaların, okyanus tortusunda bulunan virüslerin, özellikle bakteriyofajların, insanları ve deniz yaşamını enfekte etme olasılığının düşük olduğunu belirtti. Bu tür virüslerin genellikle bakterileri enfekte etmek ve konakçı olarak bakterileri kullanmak eğiliminde olduğunu açıkladı.

Microbiology Spectrum adlı bilimsel dergide yayımlanan bir çalışmaya göre, yeni virüs Mariana Çukuru’nda deniz seviyesinin yaklaşık 9 kilometre altında, çukurun en alçak noktasının hemen üzerinde bulunan tortu içinde keşfedildi.

Bilim insanları, virüsün enfekte ettiği bakterinin genellikle okyanusun derinliklerindeki tortularda, hidrotermal bacalarda veya deniz tabanındaki sıcak su akıntılarının açıklıklarında bulunduğunu açıkladı.

Wang, “Şu ana kadar bilgilerimize dayanarak söyleyebiliriz ki, bu virüs küresel okyanuslarda bilinen en derin noktada keşfedilen virüstür.” şeklinde konuştu.

İnsanları Enfekte Etme Olasılığı Göz Ardı Edilmiyor

Diğer yandan, Wang, yapılan araştırmaların sınırlı olduğunu vurgulayarak şu ana kadar okyanus derinliklerinde insanları veya hayvanları enfekte edebilecek bir virüsün keşfedilmediğini belirtti. Ancak araştırma ekibi, bu bölgede hayvanları ve insanları enfekte edebilecek virüslerin varlığını göz ardı etmeme konusunda dikkatli olduklarını ifade etti.

Wang’a göre, virüsün genetik materyalinin analizi, okyanusun derinliklerinde daha önce bilinmeyen bir viral aileye işaret ediyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.