Connect with us

Sağlık

Meme Kanseri Metastazında Çığır Açan Çalışma

Published

on

Advanced Science dergisinde yayınlanan çalışma, kanser hücrelerinin hareketliliği konusunda önemli bir paradigma değişikliğini işaret ediyor. Daha önce kanser hücresi hareketini kontrol eden mekanik güçle ilişkilendirilmeyen dynein, şimdi bu süreçte etkili bir oyuncu olarak tanımlanıyor. Bu bulgu, kanser hücrelerinin yayılmasını durduran tedavilere yeni bir hedef sunuyor.

Penn State Kimya Mühendisliği Bölümü ve Tıp Fakültesi’nin ortak çalışması olan araştırma, Rochester Üniversitesi Tıp Merkezi, Georgia Teknoloji Enstitüsü, Emory Üniversitesi ve ABD Gıda ve İlaç İdaresi’ni de içeren geniş bir iş birliği ağı tarafından desteklendi.

Araştırmacılar, iki boyutlu kolajen lif ağları ve üç boyutlu yumuşak doku modelleri üzerinde gerçekleştirilen canlı mikroskopi gözlemleri ile meme kanseri hücre göçünü inceledi. Bu modeller, dynein’in kanser hücrelerinin lokomosyonu ve metastazındaki kritik rolünü aydınlattı.

Kanser Hücrelerini Hareketsiz Hale Getirmek Kemoterapinin Zararlarını Azaltabilir

Araştırmanın ortaya koyduğu bulgular, kanser hücrelerini “felç edebilecek”, hareketlerini kontrol altına alabilecek ve katı dokulara sızmalarını önleyebilecek yeni bir tedavi yöntemi öneriyor. Bu yaklaşım, kemoterapinin yol açtığı zararların aksine, ameliyat sonrası kanseri kontrol altına alırken sağlıklı hücrelerin bütünlüğünü koruyabilir.

Henüz insan ve hayvan deneyleri yapılmamış olsa da, araştırma ekibi gelecekte klinik uygulamalara yönelik umut dolu. Bu çalışmanın geliştirdiği teknoloji, pek çok patenti içeriyor ve kişiselleştirilmiş kanser tedavilerinin ve diğer hastalıkların araştırılmasının önünü açabilir.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.