Connect with us

Genel

Meme Kanserini Erken Teşhis İçin Beş Parmaklı Robotic Çözüm

Published

on

Son yıllarda yapay zekâ teknolojileri hızla gelişerek, birçok sektörde önemli değişikliklere sebep oluyor.

Bu teknolojilerin yaratıcılığı teşvik etme, verimliliği artırma ve yaşam kalitesini yükseltme potansiyeli, büyük bir heyecan ve umut kaynağı oluyor.

Kadınların göğüslerindeki potansiyel kitleleri düzenli olarak kontrol etmeleri öneriliyor. Ancak birçok kişi bu önemli adımı unutuyor veya kendine güvenmiyor. Şimdi, Bristol Üniversitesi’ndeki mühendisler, gelecekte bu kontrolleri yapma konusunda yardımcı olabilecek beş “parmaklı” bir robot geliştirdiler.

Araştırma şu anda çok erken bir aşamada olsa da önümüzdeki üç yıl içinde bu robotun kadınlar üzerinde test edilmesi ve gelecekte tek seferde hızlı göğüs muayenesi için alışveriş merkezleri ve eczanelerde kullanılmaya başlanması bekleniyor.

Mühendisler, prototip cihazlarını bir silikon model göğüs üzerinde test ederek, cihazın tüm yüzeyini başarılı bir şekilde kaplayabildiğini gösterdi.

10 Dakikada Gibi Kısa Sürede İnceleme Yapıyor

Mermer bir silikon yığını içinde test edilen robot el, göğüs dokusunu temsil ederek ‘deri’ yüzeyinin 20 mm altındaki bir yumruyu algılayabildi.

Araştırmacılar, cihazın kadınların farklı göğüs şekil ve büyüklüklerine uyum sağlayabilmesi için daha geniş bir silikon göğüs yelpazesinde test edilmesi gerektiğini ifade ediyorlar. Bununla birlikte, prototip cihazın yapımının sadece 200 sterline mal olduğunu belirtiyorlar.

Şu anki inceleme süresi 10 ila 12 dakika arasında değişiyor. Ancak araştırmacılar bu süreyi beş dakikanın altına çekmeyi hedefliyorlar.

155 kadınla gerçekleştirilen bir anket, araştırmacıların kadınların yüzde 92’sinin bir robotun göğüslerini muayene etmesine izin vereceğini belirledi.

Bristol’da tasarlanan bu robot, esnek eklemlere sahip beş adet silikon uçlu koldan oluşan parmak benzeri uzuvlara sahip.

Bir algoritma, dönen bir plakadan ileri ve geri yönlü hareketleri kontrol ederek ‘parmakları’, insan elinin benzeri bir kuvvetle göğsü hissediyor. Her bir parmak, yüzeyin yaklaşık beşte birini kaplayacak şekilde tasarlandı.

Araştırmacılar, gerekli testlerin başarıyla tamamlanması durumunda, bu robotun gelecekte AVM’ler ve eczanelerde kullanılabileceğini ifade ediyorlar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.