Sağlık

Mevsim Geçişleri Kadınları Depresyona Sokuyor! Sonbaharda Bunları Yapmakta Yarar Var

Published

on

Mevsim geçişlerinde insan psikolojisi ve fizyolojisi üzerindeki olumsuz etkileri iki haftadan fazla sürebilmektedir. Bu konuda depresyon uyarısında bulunan Uzman Psikolog Tuğçe Alemdar özellikle de sonbahar aylarında havalarında soğumasıyla hormon üretiminde farklılıklar oluştuğunu ve bununda en çok kadınları etkilediğini söyledi.

Yaz aylarında bunun aksi yönünde davranışlar sergilendiğine dikkati çeken Alemdar, geçiş mevsimlerinde biyokimyasal, fizyolojik ve davranışsal ritimlerin tekrar edilmesi gibi konularda bir bozulma yaşandığına ve kişilerin uyku düzenlerinin değiştiğine vurgu yaptı.

Melatonin hormonunun sonbaharla beraber artışa geçtiğini ifade eden Uzman Psikolog Tuğçe Alemdar özellikle de sabahları uyanamama hali, gergin olma, huzursuzluk, sürekli bir uykulu olma hali, halsizlik, agresyon, düzensiz iştah, üzgün olma, iş stresinin verdiği bunalımlar, kaygı ve umutsuzluk gibi belirtilerin bu semptoma eşlik ettiğini kaydetti.

Unhappy lonely depressed woman at home she is sitting on the couch and hiding her face on a pillow depression concept

İki Haftadan Fazla Sürerse

İki haftadan fazla sürebilecek bu tür hadiselerin kadınlar depresyona neden olduğunu söyleyen Alemdar, kadınların yapısal olarak daha hassas, daha empatik ve dışa dönük oldukları için daha çok etkilendiklerini dile getirdi.

Alerjik rahatsızlılarında depresyonla ilgili bir bağlantısının olduğunu belirten Alemdar, sosyal iletişime kapalı, içe dönük kişilik yapısına sahip olan kişilerde de bu duruma sıklıkla rastlanıldığına vurgu yaptı. Uyku saati ile kalkış saatinin aynı olması gerektiğini söyleyen Alemdar, uyumadan bir saat önce sıvı tüketimi, üç saat önce de yemek tüketimi yapılmamasını, kahvaltının mutlaka yapılmasını bunun sonucunda da vücuttaki şekeri düzenlendiğini sözlerine ekledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version