Connect with us

İlaç Sektörü

MIT Daha Güçlü RNA Aşıları Geliştiriyor

Published

on

RNA aşıları, COVID-19 mücadelesinde temel bir rol oynamış ve hastalığın şiddetini etkili bir şekilde azaltmıştır. Ancak MIT araştırmacıları, daha güçlü bir bağışıklık tepkisi elde etmek ve daha düşük dozlarda etkili olmak amacıyla aşı tasarımını değiştirerek bu başarıyı daha da ileri taşıyorlar.

Geleneksel olarak adjuvanlar, aşılara karşı bağışıklık tepkisini artırmak için kullanılan moleküllerdir. Bu yenilikçi çalışmada, MIT araştırmacıları, bağışıklık tepkisini artırmak için ayrı bir adjuvan kullanmaya gerek olmadan nanopartiküller ve antijenlerin tasarımını gerçekleştirdiler.

Uzun Süre Bağışıklık Sağlayabilir

Yeni RNA aşısı, düşük maliyet ve dozajın yanı sıra daha uzun süreli bağışıklık sağlama potansiyeline sahip. Yapılan testler, aşının burun yoluyla verilmesinin geleneksel kas içi aşılamaya göre daha güçlü bir bağışıklık tepkisine yol açtığını gösterdi.

MIT Kimya Mühendisliği Bölümü’nde profesör olan Daniel Anderson, burun içi aşıların daha kolay uygulanabileceğini ve virüsün vücuda girmeden önce mukus zarında etkisiz hale getirilebileceğini öne sürüyor.

Araştırmacılar, kanser dahil diğer RNA aşı türlerinin etkinliğini artırmanın, benzer bağışıklık uyarıcı özelliklerin kullanılmasıyla mümkün olabileceğine inanıyorlar.

10 Kat Daha Fazla Antikor Üretti

Ekip, bağışıklığı artırmak için iki stratejiyi benimsedi. İlk olarak antikor tepkisini güçlendirmek için bağışıklık sisteminin tamamlayıcı sisteminin bir parçası olan C3d adlı bir proteine odaklandılar. İkinci olarak RNA iletimi için kullanılan lipid nanopartikülleri, içsel olarak daha güçlü bir bağışıklık tepkisini tetikleyecek şekilde modifiye edildi.

Yeni aşı, fareler üzerinde yapılan deneylerde, adjuvansız COVID RNA aşılarına göre 10 kat daha fazla antikor ürettiği görüldü. Ayrıca SARS-CoV-2 virüsüne karşı etkili bir şekilde mücadele eden daha güçlü bir T-hücresi tepkisine neden oldu. Bu aşının intranazal yolla verilmesi de benzer şekilde güçlü bağışıklık tepkileri ortaya koyarak, enfeksiyona karşı daha gelişmiş bir koruma potansiyeli sundu.

Araştırmacılar şu anda kendi kendine adjuvan platformunun, kanser aşıları dahil olmak üzere diğer RNA aşı türleri için potansiyelini incelemektedirler. Ayrıca bu yeni aşı formülasyonlarının etkinliğini ve güvenliğini daha büyük hayvan modellerinde test etme planları yapmaktadırlar.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.