Gündem

Nijerya’da Doktor Eksikliği Nedeniyle Salgın Kontrol Altına Alınamıyor

Published

on

Nijerya’da difteri salgınına karşı verilen mücadelede, ülkenin dünya genelinde kabul gören sağlık standartlarını karşılamak için acil doktor ihtiyacı ortaya çıktı. Dünya Tabipler Birliği Nijerya Başkanı Dr. Osahon Enabulele, yaptığı açıklamada, ülkede difteri salgınına karşı etkin bir mücadele yürütülürken kayıtlı doktor sayısının son derece yetersiz olduğunu belirtti.

Doktor-Hasta Oranı Yetersiz: DSÖ Standartlarına Uyumsuzluk Sürüyor

Nijerya’da kayıtlı doktor sayısının 100 binden az olduğunu vurgulayan Enabulele, bu durumun doktor-hasta oranının DSÖ standartlarını karşılamaktan uzak olduğunu ifade etti. Uluslararası standartlara göre bir doktorun 600 hastaya bakması gerektiğini hatırlatan Enabulele, Nijerya’da bu oranın 3 binden fazla hastaya çıktığını belirtti.

Nijerya’da difteri salgını Aralık 2022’den bu yana hızla yayılırken, ülkede toplam 7 bin 202 vaka tespit edildi ve 453 kişi hayatını kaybetti. DSÖ, Nijerya’da ikinci bir salgın dalgasının yaşandığını doğruladı ve bu durumun önüne geçilebilmesi için doktor eksikliğinin giderilmesi gerektiğini vurguladı.Dr. Enabulele, Nijerya’nın sağlık sistemini güçlendirebilmesi için ülke liderlerinin bütçelerinin en az yüzde 15’ini sağlık hizmetlerine ayırmaları gerektiğini belirtti. Siyasi kararlılık gösterilmesi durumunda, doktor ihtiyacının karşılanabileceğini vurgulayan Enabulele, halk sağlığını tehdit eden salgınların ancak etkili bir sağlık sistemleriyle kontrol altına alınabileceğini söyledi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version