Sağlık

Osteoartrit Tedavisinde Yeni Umut: Kök Hücre Keşfi

Published

on

Osteoartrit, eklemlerdeki kıkırdak ve diğer dokuların dejenerasyonuyla karakterize edilen bir hastalıktır ve Avustralya’da en yaygın artrit türüdür. 45 yaşın üzerindeki beş kişiden birinde görülen bu rahatsızlık, hareketliliği etkileyen, uzun vadeli ve ilerleyici bir durumdur. Ancak Adelaide Üniversitesi’nde yürütülen yeni bir araştırma, osteoartritin tedavi edilebilir ve geri döndürülebilir olabileceğini gösteriyor.

Araştırmacılar, osteoartritin ilerlemesinden sorumlu olan Gremlin 1 geni ile işaretlenmiş yeni bir kök hücre popülasyonu keşfettiler. Fibroblast büyüme faktörü 18 (FGF18) ile yapılan tedavi, farelerde eklem kıkırdağında Gremlin 1 hücrelerinin çoğalmasını teşvik etti. Bu da kıkırdak kalınlığında önemli bir iyileşme sağlayarak osteoartritin azalmasına yol açtı.

Bu keşif, Gremlin 1 hücrelerinin kıkırdak rejenerasyonu için umut vadettiği gibi, diğer kıkırdak hasarı ve hastalıklarının onarımı ve tedavisi için de umut oluşturuyor. Adelaide Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden çalışmayı yöneten Dr. Jia Ng, “Bu yeni bilgiyle artık eklem kıkırdağının gelişmesinden ve osteoartritin ilerlemesinden sorumlu olan kök hücre popülasyonunu doğrudan hedef alacak farmasötik seçenekleri keşfedebiliyoruz.” dedi.

Osteoartrit için mevcut tedaviler “yara bandı yaklaşımı” olarak tanımlanırken, bu yeni keşif, hastalığı tersine çeviren ve hastalıkla ilişkili sağlık sonuçlarını ele alan farmasötik bir tedavi seçeneği sunabilir. Dr. Ng, bu araştırmanın insan örnekleriyle devam ettiğini ve sonuçlarının beklenildiğini belirtti. Bu umut verici gelişmeler, osteoartrit tedavisi konusunda yeni bir yaklaşımın kapılarını açabilir.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version