Connect with us

Gündem

Parkinson İmplantı ile Yürüme Yeteneği Geri Kazandırılıyor

Published

on

Fransa’nın Bordeaux kentinden 63 yaşındaki Marc Gauthier, omurgasındaki sinirleri uyaran özel implantı deneyen ilk kişi olarak, cihazın hayatında ikinci bir şans bulduğunu ifade ediyor. Daha önce çoğunlukla evde kalmak zorunda kalan ve günde birkaç kez düşme sorunu yaşayan Gauthier, şimdi ise kilometrelerce yürüyebiliyor.

Marc Gauthier için, implant tedavisi öncesi merdivenleri tırmanmak veya asansöre binmek büyük zorluklar teşkil ediyordu. Tedavi, Gauthier’ın titremelerini, “donma” durumunu ve ani duraklamalarını önemli ölçüde azalttı ve birçok Parkinson hastasının mücadele ettiği yürüyüş sorunlarını iyileştirdi. Artık Marc’ın yürüyüşü neredeyse normal bir görünüme kavuştu.

Gauthier, yaptığı açıklamada, “Asansöre binmek… kulağa basit geliyor ama bu benim için imkansızdı. Şu an herhangi bir problemim yok. Sabah açtığım stimülasyonu akşam kapatıyorum. Daha iyi yürümemi ve stabil olmamı sağlıyor. Şimdi artık merdivenler bile beni korkutmuyor. Pazar günleri göle gidip yaklaşık 6 km yürüyorum. Bu inanılmaz.” şeklinde konuştu.

Nasıl Çalışıyor

Stimülatör, bacak kaslarına mesajlar göndermek üzere omuriliğin bel bölgesinde yer alıyor. Marc, kontrolü elinde tutmaya devam ediyor, yani beyinden gelen talimatları iletiyor. Ancak epidural implant, elektrik sinyallerini ekleyerek daha sorunsuz bir sonuç elde edilmesine yardımcı oluyor.

Marc Gauthier, implant cihazının takılmasını takiben, bacaklarındaki ve ayakkabılarındaki geri bildirim sensörleri aracılığıyla cihazı programlamak için haftalarca süren bir rehabilitasyon sürecine tabi tutuldu.

Ekibi şimdi Michael J. Fox Vakfı’nın finansmanını kullanarak implant cihazını altı farklı Parkinson hastasında daha deneyecek.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.