Gündem

Sağlık İşçileri Sendikası Üyeleri Ek Protokol Talepleri İle Gündemde

Published

on

Pamukkale Üniversitesi (PAÜ) Hastanesi’nde görev yapan Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) üyeleri, sendika değişikliği sonrası ekonomik ve sosyal haklarında yaşanan iyileşmeleri vurgulayarak dikkat çekiyorlar. İşçiler, “İtiraz etmesek, talep etmesek kazanamazdık” sözleriyle bu gelişmelere atıfta bulunuyorlar. 

Geçmiş yıllarda Öz Sağlık-İş’in yetkili olduğu dönemdeki sözleşmeleri hatırlatan bir sağlık işçisi, o dönemin sözleşmelerinin ne kadar kötü olduğunu dile getiriyor. İşçi, yeni sözleşmenin önemini şu sözlerle ifade ediyor: “Önceki yıllarda sözleşme diye bir şey yokmuş. Hakkımız nedir ne değildir bilmiyorduk. Önceki sözleşme o kadar kötüymüş ki üstüne yüzde 1500 de zam alsak ancak bu hale gelebilir. İzin almak şefin iki dudağı arasındaydı. Babalık izni yasayla sınırlı 5 gündü, 7’ye çıktı. Nikah izni birinci dereceden yakınlara yoktu, şimdi 7 gün. Doğum parası 200 lira civarından 1000 liranın üzerine çıktı. Bu sözleşme bizim ilk sözleşmemiz oldu, artık bunun üzerine koyarak ilerleyeceğiz.” 

Başka illerde yürütülen mücadelenin de etkisi altında olduklarını belirten bir sağlık işçisi, “Ege Üniversitesi Hastanesi’nde günlerce eylem yaptılar. Onları da takip ediyoruz. Oradaki eylemlerin, kazanımların bize de yansıması oluyor. Burada da eylemler yaptıktan sonra muhatap alınmaya başlandık. Başka yerlerde de mücadeleler olunca burada bizim öz güvenimiz artıyor. Biz de itiraz etmesek, talep etmesek kazanamazdık” ifadeleriyle taleplerine sahip çıkıyorlar. 

Ek Protokol Talepleri Sıralandı 

Sağlık-İş PAÜ Hastanesi Baştemsilcisi Alev Erkan, ek protokol hazırlığı içinde olduklarını belirterek şunları söylüyor: “Başhekim hocamızla görüştük. Taleplerimizi ilettik. Notlarını aldı. En kısa zamanda başmüdürümüz ve komisyonda görevli hocalarımızla görüşüp bize geri dönüş yapacağını söyledi. Randevu olumlu geçti.” Erkan, ek protokol yapmak istedikleri 4 talebi şöyle sıraladı: 

  1. Mesai saatinin haftalık 45 saatten 40 saate düşürülmesi. 
  2. Doğum sonrası annenin gece nöbetine girmemesinin 1 yıldan 2 yıla çıkarılması. 
  3. Yeni eklenen birim sorumlularının ek protokol kapsamına alınması. 
  4. Mart ve eylül ayında verilmesi gereken yazlık ve kışlık kıyafetlerin yerine ücret ödemesinin yapılması. 

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version