Connect with us

Gündem

Sağlıklı Yaş Alma Merkezleri 54 İlde Faaliyet Gösteriyor

Published

on

Anadolu Ajansı muhabiri tarafından elde edilen bilgilere göre Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından imzalanan genelge ile işleyiş ve uygulamaları belirlenen sağlıklı yaş alma merkezleri, Türkiye genelinde faaliyete geçiriliyor.

Ülkemizde bir ilki gerçekleştiren bu merkezler, şu an itibariyle Türkiye’nin 54 ilinde bulunan 180 sağlık tesisi içerisinde 80 yaş ve üzeri kişilere sağlık hizmeti sunmaya başladı. Merkezlerin yakın gelecekte 81 ilde faaliyet göstermesi planlanmakta ve ilerleyen aşamalarda 65 yaş ve üzeri bireylere yönelik hizmet sunma kapsamının genişletilmesi hedeflenmektedir.

Bu merkezler, yaşlı bireylerin sağlık hizmetlerine daha kolay erişim sağlama, onlara destek olma, tıbbi takiplerini gerçekleştirme ve ihtiyaç duyduklarında uzaktan sağlık muayenesi ve danışmanlık hizmeti sunma amacını taşıyor.

Yaşlılar için 204 Saha Ekibi Ev Ziyaretlerine Başladı

YAŞAM merkezlerinde hekimler, hemşireler, yaşlı sağlık bakım personeli ve tıbbi sekreterler, yaşlıların evlerinde veya bulundukları yerlerde sağlık ihtiyaçlarını tespit etme ve buna uygun tıbbi bakım planlarını oluşturma sürecinde etkin bir rol oynuyorlar.

Bu çerçevede, yaşlı bireylerin durumlarına göre evlerinde ziyaret edilerek değerlendirmeler yapılıyor. Fizyoterapistler, fizyoterapi ve rehabilitasyon ihtiyacını belirlemek için gerekli ölçümleri ve değerlendirmeleri gerçekleştiriyor ve buna uygun tedavi planları oluşturuluyor.

Sağlık Bakanlığı, bu amaçla bugüne kadar 204 saha ekibi kurdu. Bu ekiplerde toplam 137 uzman hekim ve 119 pratisyen hekim görevlendirildi.

YAŞAM merkezleri, pansuman, enjeksiyon, sonda değişimi gibi gereksinimleri karşılayan yaşlı bireylerin, poliklinik randevularını almasına yardımcı olurken, ihtiyaç halinde evden hastaneye veya hastaneden eve nakilleri de sağlama görevini üstleniyor.

Uzaktan Sağlık Hizmeti YAŞAM’larla Devreye Girecek

Sağlık Bakanlığı ayrıca bazı durumlarda hastaneye gitmelerine gerek olmadan hizmet alabilen yaşlılar için “Telemedicine” olarak adlandırılan uzaktan sağlık hizmetini ilk kez YAŞAM merkezlerinde başlatacak.

Bu sayede özellikle takipli ve kronik hastalar için uzaktan rapor ve reçete alabilme imkânı sunularak kolaylık sağlanacak.

Telemedicine sistemi YAŞAM merkezlerinden sonra aile hekimlikleri ve hastanelerdeki poliklinik süreçlerinde de uygulanması planlanıyor.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.