Gündem
Sahte Bal Tehlikesine Karşı Uzman Uyarısı: Analiz Yaptırmadan Almayın!
Türkiye’de gıda sektöründeki sahte ürünlerin başında gelen sahte bal, tüketiciler için büyük bir tehlike oluşturuyor. Farmakognozi Uzmanı Doç. Dr. Etil Güzelmeriç, sahte ve gerçek balın gözle ya da koku ile ayırt edilemeyecek kadar benzer olduğunu belirterek “Balda şifa ararken karşınıza çıkan katkılı veya taklit ballar sağlığınızı bozabilir.” uyarısında bulundu.
Sağlığa Faydaları
Balın sağlık için kullanımı tarih boyunca bilinirken Doç. Dr. Güzelmeriç; balın antimikrobiyal, antioksidan, antienflamatuvar özelliklerinin yanı sıra yara ve yanıkları iyileştirme gibi birçok etkisi olduğunu vurguladı. Dünya Sağlık Örgütü, balın öksürük ve soğuk algınlığı tedavisinde kullanılabileceğini belirtiyor.
Ancak Doç. Dr. Güzelmeriç, 1 yaş altı çocuklara bal verilmemesi gerektiğini ve bunun nedeninin Clostridium botulinum bakterisi olduğunu açıkladı. Bu bakteri, balın içinde bulunabilir ve bebeklerin bağırsak florasında ciddi sorunlara yol açabilir.
Deli Bala Dikkat Edilmeli
Ormangüllerinden alınan nektarın balda bulunan grayanotoksinlerle birleşmesi sonucu ortaya çıkan “deli bal” Türkiye’de özellikle Karadeniz ve Marmara bölgelerinde rastlanabilen bir tehlikedir. Bu tür balın tüketilmesi, tansiyon düşüklüğü ve kalp ritminin yavaşlaması gibi belirtilerle sağlığı tehdit edebilir.
Katkılı Ballar Sağlığı Tehdit Ediyor
Güzelmeriç; balın içine mısır veya pirinç şurubu katılması, şeker şuruplarına polen, renk maddeleri ve aroma eklenerek taklit edilmesinin sağlık açısından risk oluşturabileceğini belirtti. Ayrıca “Kristallenen bal sahte baldır” önyargısının da yanlış olduğunu ve balın doğasında kristalleşmek olduğunu vurgulayan Güzelmeriç, balın kalitesini anlamanın tek yolunun detaylı analizlerin akredite laboratuvarlarda yapılması olduğunu açıkladı.