Sağlık

Sigara Dumanına Maruz Kalanlar Dikkat! Akciğer Kanserine Yakalanma Riskiniz Var

Published

on

Akciğer kanseri riski oldukça önemlidir. Bunun için öncelikle akciğer kanserinin neye bağlı geliştiğine bakmak gerekmektedir. Akciğer kanserinin ilk baştaki tetikleyicisi sigara ve tütün mamulleridir. Sigara içenlerde içmeyenlere göre akciğer kanseri gelişme riski 10 katından daha fazladır.

Sigara içmeyenlerde bile akciğer kanserine rastlanmasının en büyük birinci neden pasif sigara dumanına maruz kalmaktır. Pasif içicilikte solunan duman, sigaradan çıkan duman ile sigara içen kişinin soluğuyla dışarı verdiği dumanın karşımı olarak gösterilmektedir. Sigara içmeyen biri sigara içen birinin yakınındayken pasif içici olarak sigara dumanını solumaktadır.

Çocukluk döneminden itibaren bireyleri sigara dumanından korumak, hiç başlamamasını sağlamak akciğer kanserinden korumaya yardımcı olmaktadır.

Sigara İçen Her 7 Kişiden Biri…

Sigaraya başlama yaşı ne kadar erken, içme süresi ne kadar uzun, miktarı ne kadar fazla ise kanser gelişme riski de o kadar yüksek olacaktır. Sigaranın etkisi dozu ile alakalıdır. Yani günde 2 paketten fazla sigara içen her 7 kişiden 1’i akciğer kanseri nedeniyle hayatını kaybetmektedir.

Yani sigaraya başlamamak en iyi kanserden korunma yöntemi olsa da bırakmak da kanser riskini azaltmaya yardımcı olmaktadır. Akciğer kanserine yol açan bir diğer madde ise radon gazıdır. Bazı bölgelerde doğal ortamdan, toprak ve kayalardan ortama salınıp, havalandırması iyi olmayan mekanlarda ve madenlerde birikebilmektedir.

Özellikle zemin ve bodrum katlarda yer alan mekanlarda, zeminlerdeki çatlakların kontrolü ve kapatılması, ortamın düzenli olarak iyi havalandırılması içeride radon birikimini önleyerek riski azaltmaya yardımcı olmaktadır.

Akciğer kanserinde genetik yatkınlık söz konusudur. Aile bireylerinden birinde (anne, baba, kardeş) akciğer kanseri varsa risk artmıştır.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version