Connect with us

Sağlık

Taşköprü Sarımsağı Çin Sarımsağından Daha Etkili

Published

on

Prof. Dr. Kerem Canlı, Taşköprü sarımsağının bakterilere karşı son derece etkili olduğunu gözlemlediklerini ifade etti.

DEÜ Fauna ve Flora Araştırma ve Uygulama Merkezi (FAMER), Türk ürünü Kastamonu Taşköprü sarımsağı ile piyasada sıkça bulunan Çin sarımsağını karşılaştırdı. Araştırma sonuçlarına göre Taşköprü sarımsağı, antibiyotik özellikleri açısından rakibine göre yüzde yüz daha etkili olduğu tespit edildi.

FAMER Müdürü ve Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Kerem Canlı, yaptıkları çalışma hakkında bilgi verirken sarımsağın içerisinde güçlü bir antimikrobiyal madde olan allisin bulunduğunu vurguladı.

Prof. Dr. Canlı, allisinin doğal ve güçlü bir antibiyotik olduğunu belirterek, üründeki allisinin fiziksel basınca maruz kalmayla ortaya çıktığını açıkladı. ‘’DEÜ bilim insanlarının Taşköprü sarımsağı ile piyasada yaygın olarak bulunan Çin sarımsağını laboratuvar ortamında karşılaştırdıklarını ve her iki sarımsağın antimikrobiyal özelliklerini, yani antibiyotik özellikleri incelendi. Taşköprü sarımsağının Çin sarımsağına göre çok daha güçlü bir antibiyotik özelliğe sahip olduğu ortaya çıktı. Bu sarımsağın bakterilere karşı etkisi son derece yüksek ve hatta bazı bakterileri öldürme konusunda yüzde 100’ü aşan bir etkisi olduğu gözlemlendi.’’ dedi.

Mutlaka Ezerek Tüketilmesi Gerekiyor

Prof. Dr. Canlı, üniversitenin bu çalışmasının uluslararası “Advances in Pharmacological Sciences (Farmakolojik Bilimlerdeki Gelişmeler)” dergisinde yayınlandığını ve böylece uluslararası literatüre katkı sağlandığını belirtti.

Ayrıca sarımsağın antibiyotik etkisinden faydalanmak için yapılması gerekenleri de açıkladı. Sarımsağın bu etkinliğinin ortaya çıkabilmesi için sarımsağın ezilmesi gerekiyor. Bu şekilde antibiyotik madde olan allisinin açığa çıkıyor. Sarımsağın allisin maddesinin ortaya çıkabilmesi için mutlaka ezilmesi gerektiğini vurgulayan Canlı, bıçakla keserek tüketilmesinin bu özelliği ortaya çıkarmayacağını ifade etti.

Ayrıca Çin sarımsağının etkinliğinin düşük olduğunu belirtti ve uluslararası platformlarda Türk sarımsağının, Çin sarımsağına göre daha güçlü olduğunu vurgulamanın önemli olduğunu dile getirdi. Prof. Dr. Canlı, dünya genelinde doğal ve etkili gıdaların tercih edildiğini ve sarımsağın pişirildiğinde etkinliğinin azaldığını, bu nedenle çiğ olarak tüketilmesinin daha faydalı olduğunu da ekledi.

Antibiyotik Direnci Gelişmiş Bakterilerin Öldüğü Gözlemlendi

Prof. Dr. Canlı, Türk sarımsaklarının genel olarak güçlü olduğunu vurgulayarak, Taşköprü sarımsağının ise bu gücün zirvesinde olduğunu belirtti. Prof. Dr. Canlı, yaptığı açıklamada, “Türk sarımsaklarını ilaç olarak kullanmalıyız. Özellikle hastane enfeksiyonlarında gözlemlediğimiz ve insanlara zarar veren antibiyotik direnci son zamanlarda endişe verici bir şekilde artış gösteriyor. Prof. Dr. Canlı, antibiyotik kullanımının sonucu olarak ortaya çıkan antibiyotik direncinin, sarımsak ile öldürülebileceğini gözlemlediklerini belirtti. Bu nedenle, yerli sarımsağın sofralardan eksik edilmemesini öneren Prof. Dr. Canlı, sarımsağın kokusu nedeniyle en azından hafta sonları kullanılmasını tavsiye etti.

Antiviral Etkisiyle Solunum Yolu Rahatsızlıklarına Faydalı

Pandemiye dikkat çeken Prof. Dr. Canlı, “Sarımsak sadece antimikrobiyal değil aynı zamanda antiviral özelliklere sahip. Pandemi döneminde de bu gerçeği tecrübe ettik. Soğuk hava koşullarıyla birlikte viral enfeksiyonlar daha fazla sorun yaratmaya başlar. Bu nedenle, bağışıklığı güçlendiren ve antiviral etkilere sahip olan sarımsağın daha fazla tüketilmesini tavsiye ediyorum” dedi.

Prof. Dr. Canlı, Taşköprü sarımsağının, genellikle daha küçüklü büyüklü dişlere ve daha küçük bir yapıya sahip olduğunu vurgulayarak, Çin sarımsağının ise daha büyük taneli ve beyaz olduğunu belirtti. Canlı, “Çin sarımsağı daha uygun fiyatlıdır ve fabrikasyon üretimdir. Ürünün üretim yeri mutlaka kontrol edilmelidir” şeklinde konuştu.

Continue Reading
Click to comment

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.