Gündem

Türk Doktorların Geliştirdiği ‘Durukan Örgüsü’ Dünya Tıp Literatüründe

Published

on

Liv Hospital Ankara’da görev yapan Kalp Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Barış Durukan tarafından geliştirilen özel düğümleme tekniği ‘Durukan Örgüsü’, 150 hasta üzerinde başarılı bir şekilde uygulandıktan sonra makale haline getirilen teknik dünya tıp literatürüne girdi. Prof. Dr. Barış Durukan, çalışmasının Polish Journal of Cardiothoracic Surgery dergisinde yayınlandığını ve ayrıca Amerikan Milli Sağlık Kütüphanesi’nde makale olarak yer aldığını belirtti.

Prof. Dr. Durukan, mevcut kalp ameliyatlarının genellikle önden döş kemiğinin açılması yöntemiyle gerçekleştirildiğini belirterek, “Bu yöntem şu an için en sık kullanılanıdır. Ancak bu tür ameliyatlarda döş kemiğinin kapanmasıyla ilgili sorunlar yaşanabilmektedir. Özellikle şeker hastaları, çift damar meme damarı kullanılan operasyonlarda, kilolu veya yaşlı hastalarda kemik erimesi gibi nedenlerle kemik kapanması sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu tür durumlarda genellikle enfeksiyon riski yüksek olduğundan, sonuçlar oldukça ciddi olabilir ve hastalar uzun süre hastanede yatış gereksinimi duyabilir veya enfeksiyon kaynaklı ölüm riski artabilir. Bu nedenle, göğüs kemiğinin kapatılmasında özel malzemeler veya yöntemler kullanılması gerekebilmektedir. Geliştirdiğimiz teknik sayesinde, ekstra malzemelere ihtiyaç duymadan, kolay ve hızlı bir şekilde göğüs kemiğini güvenli bir şekilde kapatma imkânı sağlıyoruz” şeklinde konuştu.

Ek Bir Malzemeye Gerek Kalmaması En Büyük Avantajı

Prof. Dr. Durukan, göğüs kemiğinin kapatılmasında çelik tellerin kullanıldığı geleneksel tekniğin yanı sıra, yüksek risk taşıyan hasta grupları için ortopedistlerin benzer şekilde plaklar kullanabildiğini ifade etti. Prof. Dr. Durukan, konuyla ilgili olarak şunları söyledi:

“Özel ve maliyetli malzemelerle üretilmiş bazı tellerle göğüs kemiğini kapatma ihtiyacı doğabiliyor. Çünkü ameliyat sırasında göğüs kemiğini ikiye ayırıp daha sonra tekrar birleştirmemiz gerekiyor. Bu çelik tellerle, adeta kemiği diker gibi bir işlem yaparak kemiği kapatıyoruz. Ancak yüksek risk taşıyan hastalarda özellikle oturma, kalkma ve öksürme gibi hareketler sonucunda göğüs kemiği, bu tellerin neden olduğu kesiklerden ayrılabiliyor. Biz, mevcut çelik telleri kullanarak özel bir düğümleme yöntemi geliştirdik. Bu sayede kemiğin yükünü, kesik olduğu bölgeye değil, kemiğin dış kısmına yönlendiriyoruz. Böylece oturup kalkma ve öksürme gibi hareketlerle kemiğin ayrılmasını engelliyoruz. Bu yöntemin en büyük avantajı ise ek bir malzemeye ihtiyaç duyulmamasıdır. Normalde kullanılan kapatma malzemeleri oldukça yüksek maliyetli ve ciddi bir ekonomik yük oluşturuyor. Biz, mevcut malzemelerle geliştirdiğimiz özel düğümleme tekniği sayesinde, ekstra bir malzeme ihtiyacı duymadan kemiğin güvenli bir şekilde kapanmasını sağlıyoruz. Bu tekniğe, düğümleme adımından esinlenerek ‘Durukan örgüsü’ deniliyor. Kendi ismimle özdeşleştirme şansım oldu. Polish Journal of Cardiothoracic Surgery dergisinde yayınlandı ve ayrıca Amerikan Milli Sağlık Kütüphanesi’nde bir makale olarak yerini aldı.

Uzun Dönemde Takip Edilecek

Prof. Dr. Durukan, yöntemin geliştirilmeden önce fizik ve makine mühendisi ile iş birliği yaparak teknikleri ve güvenilirliği titizlikle test ettiklerini ifade etti ve şunları ekledi: “Şu ana kadar yaklaşık 150 hasta üzerinde uyguladık. İlk olarak 50 hastada denedik ve sonuçlarını bir makalede paylaştık. Şu an itibariyle bu yöntemi rutin olarak kullanıyoruz ve herhangi bir problemle karşılaşmadık. Ayrıca uzun dönemde hastaların takibini sürdüreceğiz. Araştırmamızın mevcut hasta verileriyle güvenilirliği kanıtlandı ve bu nedenle makale olarak kabul edildi ve yayımlandı.” dedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Trending

Exit mobile version